“Krievija mēģina eskalēt situāciju,” tiešsaistes žurnālam KLIK stāsta Ģeopolitikas pētījumu centra direktors Māris Andžāns. Viņš norāda, ka Putina lēmums izvietot kodolieročus Baltkrievijas teritorijā ir likumsakarīgs, tādējādi vēlreiz apliecinot, ka taktisko ieroču izmantošana joprojām ir viena no iespējām.

“Ja to neizdodas izdarīt kaujas laukā, tad jāmeklē citi veidi, kā iebiedēt ienaidnieku vai eskalēt situāciju,” stāsta Andžāns. Viņš uzsver, ka pagaidām joprojām nav notikusi ilgi solītā Krievijas pavasara ofensīva. Tā kā nav skaidrs, vai tas ir stratēģisks lēmums vai tomēr tehniska nespēja šādu ofensīvu veikt, nevar arī konkrēti spriest par to, kāpēc ir nepieciešams spert šādu soli. Andžāns gan ir pārliecināts, ka Putins to dara, lai kompensētu nespēju un neveiksmes kaujas laukā. “Mērķis, iespējams ir iebiedēt Ukrainu, taču nedomāju, ka tas izdosies – galu galā Ukraina zina, ka kodolieroči nav noņemti no galda,” stāsta pētnieks.

Viņš arī norāda, ka šādi Krievija, iespējams, mēģina konfrontēt ne tikai ar Ukrainu, bet arī ar Rietumiem. “Tas ir mēģinājums no Krievijas puses pacelt likmes,” uzsver eksperts. Jāņem vērā, ka, karam ieilgstot, arvien vairāk samazinās ārvalstu iniciatīva atbalstīt Ukrainu, tāpēc Andžāna skatījumā Krievija šobrīd mēģina “pārziemot” un sagaidīt brīdi, kad atbalsts Ukrainai apsīks. Viņš gan neņemas spriest, vai un kad tas varētu notikt, tomēr norāda, ka atsevišķās vietās, piemēram, Vācijā, jau izskan aicinājumi domāt par miera noslēgšanu, pat ja tas prasītu zaudējumus Ukrainai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X