Kādus dārgumus slēpj Latvijas zeme? Apslēptās mantas un vēstures liecību medības ar metāla detektoru

Foto: Jānis Škapars/TVNET
Jānis Vingris
, TVNET žurnālists, režisors
CopyLinkedIn Draugiem X

Dāvis Šīre vēstures liecību meklēšanu ar metāldetektora palīdzību iesāka pirms četriem gadiem. Viss sākās ar leģendu par Kurzemē apraktu mantu; Dāvja vectēvs no sava kaimiņa bija uzzinājis stāstu par Kurzemes mežā zemē ieraktu Vācijas armijas sazagto zeltu. To vectēva kaimiņam izsūtījumā Sibīrijā bija izstāstījis viens no racējiem – sagūstīts un uz gulagu izsūtīts vācu karavīrs.

Pēc izsūtījuma vācietis nokļuva atpakaļ Vācijā, bet pēc Latvijas neatkarības atgūšanas atgriezās Latvijā. Kopā ar savu gulaga biedru viņš vairākkārt mēģināja atrast pareizo vietu, bet neveiksmīgi. Galu galā viņš atmeta ar roku meklējumiem un devās atpakaļ uz Vāciju. Tagad viņš ir jau viņsaulē, bet leģenda par aprakto mantu ir vēl dzīva. 2019. gadā pēc vectēva norādēm Dāvis kopā ar kādu cilvēku, kurš ikdienā staigā ar metāla detektoru, izmēģināja savu veiksmi. Izstaigāja krustu šķērsu kartē norādīto vietu, bet arī palika tukšā. Toties Dāvim āķis bija lūpā un hobijs rokā. Tā kopš 2019. gada viņš ar metāla detektoru meklē dažādas vēstures liecības.

Vēsture Dāvi ir interesējusi sen, un jauniegūtais hobijs viņam patīk – ar prieku velta tam savu brīvo laiku. Līdz šim viņa emocionālākais atradums ir divu kritušu padomju armijas karavīru atrašana un vēl viena, kura izcelsmi nav izdevies uzzināt.

Dāvis stāsta, ka Latvijā ir liela vēsturisko lietu kolekcionāru komūna. Populārākajā metāldetektoristu Facebook grupā ir aptuveni 4 tūkstoši cilvēku. Ar detektoriem staigā arī bērni, sievietes un jaunieši. “Tā vairs nav krimināla paskata vīriņu slapstīšanās tumsā, tie laiki ir garām,” saka Dāvis. “Jauniešiem ir forši pavadīt laiku brīvā dabā.”

Dāvis lēš, ka Latvijā varētu būt kādi 4–5 tūkstoši cilvēku, kas meklē vēstures liecības ar detektoru palīdzību. 90. gados bija sarežģīti nopirkt metāla detektorus, bet tagad ir iespējams iegādāties dārgākus un lētākus, lielākus un mazākus, komerciālos vai īpaši zelta meklēšanai domātus.

Zeltu meklēt brauc uz kalniem, bet Latvijā var cerēt atrast cara laika zelta rubļus un zelta gredzenus. Četru gadu laikā Dāvis zeltu atradis ir vienu reizi. Instagramā viņu uzrunāja sieviete, kas kādā Rīgas grāvī bija pazaudējusi laulības gredzenu. Astoņus mēnešus gredzens gulēja dubļos, un īpašnieces pūliņi to atrast saviem spēkiem bija neveiksmīgi. Tad sieviete uzmeklēja Dāvi, un viņš gredzenu atrada 15 minūšu laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu