Anna Ļogkaja: Cilvēkiem ir jāstrādā nevis tāpēc, lai izdzīvotu, bet lai dzīvotu labāk

Intervija ar "Noble Wine" izpilddirektori
Anna Ļogkaja. Foto: publicitātes.
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

"Varbūt sievietes vadošos amatos nav ļoti ērtas un runā vairāk par cilvēkiem, nevis tikai naudu. Tomēr man šķiet, ka nākotnes skatījums ir atslēgas faktors, lai uzņēmums būtu līdera pozīcijās, un tādēļ sievietes ieguldījums ir ļoti svarīgs," ar savu pieredzi, kā ir būt vadītājai-sievietei, dalās "Noble Wine" izpilddirektore Anna Ļogkaja, starptautiskās konferences "Novatore Impact Summit" sieviešu atbalstam dalībniece.

Kā sākās tavs profesionālais ceļš? Kā nonāci līdz amatam, kurā esi šobrīd?

Mūsu ceļā nav nejaušību, visam notiekošajam ir savs nodoms, lai vienudien izveidojas viena liela bilde. Tā notika arī ar mani. Jau tikko pēc vidusskolas, pirms univesitātes, nolēmu doties uz ASV un strādāju vienlaikus trijos darbos. Atgriezusies Latvijā, iestājos RSEBAA uzņēmējdarbības programmā un sāku darba meklēšanu Latvijā. Man piedāvāja asistenta vietu dzērienu tirdzniecības uzņēmumā. Viens no maniem uzdevumiem bija tulkot vīnu anotācijas latviešu valodā, ar šo arī sākās mans ceļš vīna pasaulē, kurš turpinās jau 20 gadus.

Mani tas ļoti ieinteresēja, un pēc pieciem gadiem jau kļuvu par HoReCa (viesnīcas, restorāni, ēdināšana) nodaļas vadītāju. Ekonomiskās krīzes rezultātā uz vienu gadu mainīju industriju, taču sapratu, ka strādāt citā nozarē man neiet pie sirds, un man radās iespēja atgriezties. Arvien vairāk iedziļinoties vīna pasaulē, sapratu, ka vēlos nopietni apgūt vīna zināšanu, un devos mācīties uz Enotria vīnziņu skolu Maskavā. Tā atklāja man ne tikai nepieciešamās zināšanas vīnu pasaulē, bet arī sniedza pārliecību par sevi. Ar to aizsākās aizraujošākā lapa manā karjeras grāmatā – jaunu vīna projektu radīšana.

Alkoholisko dzērienu industrijas vadībā ir izteikts vīriešu pārsvars. Kāda situācija ir vīna nozarē?

Pasaulē sieviešu vīndaru ir ap 20%. Lielāks īpatsvars ir Spānijā un ASV, mazāks - Francijā. Kopumā pēdējos gados sieviešu pārstāvība pieaug. Iespējams, ka Spānijā šis īpatsvars ir sabalansētāks tādēļ, ka tur rodas daudz jaunu vīna reģionu.

Vai sievietēm ir kāds īpašs, atšķirīgs pienesums, ko tās sniedz vīna pasaulei?

Jā, noteikti.

Sieviete vīna pasaulē ievieš dažādību. Vīrieši ir tendēti uz spilgtu un piesātinātu aromātu vīniem, sievietes ienes svaigu un īpaši elegantu vēsmu.

Piemēram, "Taittinger Champagne house" vadītāja Vitālija Taitingera uzskata, ka vīns ir māksla. Man ļoti imponē šī pieeja, jo vīns nav rezultāts, bet dzīves baudīšanas process. Ļoti daudzas sievietes vīna darīšanas nozarē ir fokusētas uz nākotni – viņas kā mātes rūpējas par vidi un dabu, sievietēm rūp, kādā pasaulē dzīvos viņu bērni. Sievietes ir tās, kas iestājas par ekoloģiju un pārsvarā darina naturālos un biodinamiskos vīnus. Neekoloģiskas vīna darīšanas traģēdija ir liela mēroga neauglīgas zemes platības, kas rodas pesticīdu izmantošanas dēļ.

Latvijā vīna kultūra veidojas pamazām. Esi izvēlējusies būt viena no tām, kas to attīsta un veicina. Vai ir daudz sieviešu, kas šajā jomā darbojas mūsu valstī?

Divtūkstošo gadu sākumā tika dibināta Latvijas Vīnziņu asociācija, kuras dibinātāja bija cienījamā Valentīna Grandāne, bet apkārt visi bija vīrieši. Tajā laikā uzņēmumā, kur es darbojos, bijām trīs sievietes, kas darbojās vīnu jomā, un mēs savā starpā apspriedām, kā iekļauties šajā “slēgtajā klubā”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu