Vēlēšanu rezultāti Somijā no jauna apliecina, ka eiropieši arvien vairāk seko konservatīvi nacionālistiski orientētiem politiķiem. Lai gan Nacionālā koalīcijas partija sevi raksturo kā centriski labēju, vien nedaudz virs 20 tūkstošiem balsu mazāk ieguva Somu partija – galēji labējo populistu partija, kura parlamentā tikusi pie 46 vietām. Tas ir tikai vēl viens apliecinājums jau tā bažas raisošo notikumu ķēdē, kas rāda: Eiropā nacionālisma vilnis kļūst arvien spēcīgāks.

“Eiropa netiks izveidota uzreiz un saskaņā ar kādu vienu plānu,” savā deklarācijā, kas vēlāk kļuva par vienu no Eiropas Savienības veidošanas pamatiem, izteicās franču politiķis Robērs Šūmans 1950. gadā. Šūmans tiek uzskatīts par Eiropas integrācijas projekta pamatlicēju un līdz ar to arī par Eiropas Savienības tēvu. Pēc Otrā pasaules kara ideja, ka, tikai strādājot kopā, pasaules valstis var izvairīties no līdzīgiem konfliktiem, bija īpaši populāra. To apliecina kaut vai fakts, ka dažas no mūsdienās zināmākajām starptautiskajām institūcijām tika dibinātas teju uzreiz pēc kara.

Cauri laikiem gan situācija ir krietni mainījusies un tikpat ļoti mainījies arī atsevišķu valstu noskaņojums. Nav pagājuši pat 100 gadi kopš Otrā pasaules kara, tomēr Rietumu valstis, šķiet, jau atkal uzkāpušas uz nacionālisma takas, ko ierasti uzskata par vienu no abu milzīgo pasaules konfliktu cēloņiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X