Ukrainas pretuzbrukuma priekšvakarā Krievijas tanku spēki ir drūmā stāvoklī (1)

Artūrs Bikovs
, TVNET Ziņas žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Dmitri Kotjuh

Aprīļa sākumā aizvien biežāk dzirdamas runas par Ukrainas pretuzbrukumu. Viena no tā iezīmēm būs “Leopard”, “Abrams” un “Challenger” parādīšanās kaujas laukā. Publiskajā telpā Rietumos tiek aktīvi apspriesta to ietekme uz konflikta gaitu, taču agresora tanku spēkiem tiek pievērsta mazāka uzmanība. TVNET tiešsaistes žurnāls KLIK pēta to apjomu, īpašības, zaudējumus un izaicinājumus, ar kuriem tie saskaras.

Vispirms īsumā ieskicēsim mūsdienu karadarbības tendences.

Kā mūsdienās kaujās izmanto tankus? Līdz šim uzskatīja, ka tikai uzbrukumos. Taču patiesībā tanki tikpat labi parāda sevi aizsardzībā, efektīvi iznīcinot ienaidnieka transportlīdzekļus vai karavīrus no slēpņa. Turklāt jaunie modeļi ir daudz sarežģītāki un dārgāki nekā, pieņemsim, Aukstā kara laikos, tāpēc tos izmanto mazākā apjomā. Tas savukārt būtiski mazina iespēju, ka izvērsīsies liela mēroga batālija. Varbūtība, ka nosacītais “Leopards” nonāks tiešā uguns kontaktā ar kādu “T-72s”, ir visai maza.

Tāpat Krievijas-Ukrainas karā teju nav tiešu tanku kauju, jo galvenais to uzdevums šajā konfliktā ir atbalstīt kājniekus. Piemēram, palīdzēt izlauzties cauri nocietinājumiem, kā arī iznīcināt ložmetēju un mīnmetēju ligzdas, prettanku raķešu un granātmetēju operatoru pozīcijas, bruņumašīnas vai neapbruņotus transportlīdzekļus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu