Pagājušajā gadā Latvijas futbola klubs RFS iepriecināja kājbumbas fanus ar kvalificēšanos UEFA Konferences līgas grupu turnīram un zobu parādīšanu budžeta ziņā daudz naudīgākām komandām. Rīgas vienība nebija pirmā Latvijas komanda, kas sacentusies Eiropas klubu grupu turnīrā. Pirms 13 gadiem "Ventspils" pēc UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas "play-off" kārtas nepārvarēšanas, sezonu turpināja UEFA Eiropas līgas grupu turnīrā. Ielūkosimies, kā kurzemnieki kļuva par Latvijas klubu celmlaužiem.

Veiksmīgākais starts uz Eiropas klubu skatuves "Ventspils" komandai nenoliedzami bija 2009./2010. gada sezona. Trešo gadu pēc kārtas "Ventspils" sāka dalību UEFA Čempionu līgā, kur iesaistījās, sākot ar kvalifikācijas otro kārtu. Pretī stājās Luksemburgas čempione "Dudelange", kuras sastāvā spēlēja vairāki talantīgi Francijas futbolisti. Ventspilnieki šajā sērijā tika uzskatīti par favorītiem, "Ventspils" futbolisti to arī apliecināja - divu spēļu summā sagraujot Luksemburgas vienību - 6:1 (3:0 mājās un 3:1 izbraukumā). 3. kārtā pretī stājās Baltkrievijas vadošā vienība Barisavas BATE, kuri iepriekšējā sezonā spēlēja UEFA Čempionu līgas grupu turnīrā. Daudziem varētu šķist, ka pēc tik veiksmīgas sezonas kluba sastāvs tiktu izpārdots, bet reālā aina bija pretēja – līderi bija palikuši un klāt nāca stipri papildinājumi. Pateicoties viesos gūtajiem vārtiem, "Ventspils" komanda soļoja tālāk (1:0 mājās un 1:2 izbraukumā, divu spēļu summā 2:2). Ukrainas treneris Romāns Grigorčuks atzinīgi novērtēja savas komandas sniegumu pret spēcīgo Baltkrievijas vienību.

"Nebaidīšos no šī vārda, taču tas tiešām ir izcilākais Latvijas klubu panākums. To nevar sasniegt, kaut ko izdarot kādā vienā lauciņā. Tas ir nopietna darba rezultāts visās komponentēs mūsu futbola klubā: pareizs darbs vadībā un pareizs darbs komandā," sajūsmu pēc uzvaras neslēpa Grigorčuks, kas kopumā desmit sezonas strādāja ar Latvijas klubiem.

"Kopumā vērtējot, uzskatu, ka mēs izdarījām kolosālu darbu visos līmeņos, tāpēc nopelnījām šo panākumu. Godīgumam, ar kādu izturējāmies pret darbu, agri vai vēlu vajadzēja dot šādu rezultātu."

"Ventspils" vienība iekļuva izslēgšanas spēļu kārtā.

Pirms šīs vēsturiskās sezonas kluba prezidents Jurijs Bespalovs Latvijas medijiem teica, ka nākotnē ambīcijas ir spēlēt Eirokausa grupu turnīrā. Tobrīd par viņa izvirzītajiem mērķiem futbola sabiedrībā smējās, tai skaitā arī Latvijas Futbola federācijas (LFF) valde.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp