Vestminsteras abatijā jau vairāk nekā 700 gadus stāv viena no slavenākajām mēbelēm pasaulē - kronēšanas krēsls. Šogad 6. maijā pēc 70 gadu dīkstāves, krēsls tiks atkal novietots abatijas Lielā altāra priekšā, lai kalpotu jaunā Lielbritānijas karaļa kronēšanas ceremonijā. Uzzini, ar ko īpašs ir šis krēsls, kurā kronēti 26 monarhi, tostarp Henrijs VIII, Elizabete I un iepriekšējā valdniece - Elizabete II!

Kronēšanas ozolkoka krēsls izgatavots ap 1300. gadu. Krēsls ir bijis kronēšanas centrālais objekts vairāk nekā 700 gadus! Krēsls ir visvecākā mēbele, kura tiek aizvien lietota noteiktos pasākumos.

Kāds tad īsti ir šī krēsla stāsts, kāds tas senāk patiesībā izskatījies, kāpēc zem tā stāvējis kāds mistisks akmens un kurš tā atzveltnē iegravēja "es te gulēju"?

1300.-1301. gadā tika radīts brīnišķīgs ozolkoka krēsls, kurā ievietoja slaveno skotu akmeni. Sākumā karalis lika krēslu izgatavot no bronzas, taču pārdomāja un nolēma, ka tam jābūt izgatavotam no koka. 

700 gadus krēsls ir bijis pakļauts gan ārējiem vides apstākļiem, gan arī fiziskai cilvēku rīcībai – uz tā daudz ticis kāpelēts, tajā iegravēti cilvēku vārdi, un vietām aprakstīts ar brūnu krāsu. Lielākā daļa uzrakstu uz krēsla aizmugures ir Vestminsteras skolas zēnu un apmeklētāju iegriezti 18. un 19. gadsimtā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X