Preses brīvībai ir izšķiroša nozīme, lai cīnītos pret dezinformācijas kaitīgo ietekmi, taču biznesa modelis, kas atbalsta neatkarīgu žurnālistiku, sabrūk, kad mums tas visvairāk vajadzīgs. Lai aizsargātos pret pieaugošo autoritārisma vilni, demokrātijām ir jāatbalsta uz faktiem balstītas ziņas un jānodrošina, lai tās būtu viegli pieejamas visiem.

Ja demokrātijai būtu savs pastardienas pulkstenis, tas rādītu divas minūtes līdz pusnaktij. Saskaņā ar jaunāko "Varieties of Democracy" (pazīstama kā V-Dem) veikto analīzi pagājušajā gadā 72% pasaules iedzīvotāju dzīvoja autokrātiskos režīmos, salīdzinot ar 50% pirms desmit gadiem. Pirmo reizi vairāk nekā divdesmit gadu laikā autoritāro režīmu ir vairāk nekā liberālo demokrātiju, un mēs nedarām pietiekami, lai novērstu šo apdraudējumu.

Izmaiņas ir bijušas pārsteidzošas. Pagājušā gada prezidenta vēlēšanās Filipīnās uzvarēja Ferdinands "Bongbongs" Markoss juniors – 36 gadus pēc tam, kad tautas sacelšanās laikā tika gāzta viņa tēva diktatūra. Brazīlijā miljoniem cilvēku joprojām atsakās samierināties ar bijušā prezidenta Žaira Bolsonaru sakāvi pret Luisu Inasiu Lulu da Silvu. Krievijas iebrukums Ukrainā ir piespiedis tās iedzīvotājus sacelties pret genocīdu īstenojošo okupantu. Un Ēģiptē centieni pretoties autokrātijai ir palikuši pagātnē.

Visos kontinentos neliberāli politiķi demokrātiju attēlo kā nepraktisku vēstures relikviju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X