12. aprīlī agrais "airBaltic" reiss Rīga-Getvika aizkavējās par vairākām stundām. Iemesls – lidmašīnas sadursme ar putnu. Kas īsti notika, kas varēja notikt un cik tas ir bīstami?

Bostona, 1960. gads. "Lockheed L-188 Electra" neilgi pēc pacelšanās izlidoja cauri lielam strazdu baram (apmēram 120 putnu). Rezultātā pārstāja darboties visi četri dzinēji, un lidmašīna ietriecās Bostonas ostā. Laiks no lidmašīnas pacelšanās līdz triecienam ūdenī bija mazāks par minūti. 62 no 72 pasažieriem gāja bojā.

Šī ir visu laiku nāvējošākā ar putniem saistītā aviokatastrofa cilvēces vēsturē.

"airBaltic" Korporatīvās komunikācijas nodaļā skaidro, ka incidenti ar putniem atkarīgi no sezonalitātes. Tā kā pavasarī un vasarā putnu aktivitāte ir lielāka, attiecīgi pastāv lielāka iespējamība gaisa kuģu sadursmēm ar putniem.

Īpaši bīstami ir putnu bari, bet pat sadursme tikai ar vienu putnu lidmašīnai var radīt būtiskas sekas. Atkarībā no putna izmēra, ātruma, to skaita un sadursmes vietas var tikt apdraudētas dažādas lidmašīnas daļas (piemēram, vējstikls, spārni, aste, dzinēji).

"airBaltic" uzsver, ka jebkura sadursme ar putniem tiek uztverta ļoti nopietni, kam seko visas nepieciešamās gaisa kuģa pārbaudes.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp