Pēc Vācijas ģenerālmajora Ruprehta fon Butlera uzaicinājuma pagājušonedēļ Lietuvā ieradās vairāki desmiti virsnieku. "Es vēlējos parādīt, kāda šeit ir drošības situācija, kāda izskatās ainava un kādi varētu būt aizsardzības uzdevumi Lietuvā," pēc ierašanās Viļņā teica Vācijas 10. divīzijas komandieris. Saskaņā ar jaunajiem alianses aizsardzības plāniem kara gadījumā šī vienība būs atbildīga par NATO austrumu flanga aizsardzību.

— Kāds ir mūsu reģiona NATO aizsardzības plānu pārskatīšanas statuss?

— Tie netiek pārskatīti, bet tiek gatavoti pilnīgi jaunas paaudzes reģionālās aizsardzības plāni.

Darbs pie sākotnējiem projektiem būtu jāpabeidz tieši tagad. Turklāt tie līdz galīgajam apstiprinājumiem izies ceļu cauri dažādiem militāriem un pēc tam, domājams, politiskiem formējumiem.

Pirmo reizi šie plāni būs tik detalizēti. Tie būs operatīvā līmeņa plāni. Līdz ar to varēsim runāt par īpaši izveidotiem spēkiem, kas mūsu reģionā īstenos līdz šim nebijušas ieceres un uzdevumus. Tas ir kvalitatīvi atšķirīgs līmenis salīdzinājumā ar plāniem, kas bija ieviesti iepriekš un šobrīd ir aktivizēti. Ideja par plānu pārskatīšanu bija jau pirms kara sākuma Ukrainā, taču pēc kara sākuma ievērojami saīsinājās termiņš, kurā tie bija jāizstrādā.

— Kad Ziemeļatlantijas padome oficiāli apstiprinās šos plānus?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X