Sapnis būvēt tiltu starp Japānu un Latviju. Japāņu Lāsma - Naomi Jadžima

Annija Krūmiņa
, žurnāliste
CopyDraugiem X Whatsapp
Naomi, braucot vilcienā Latvijā, loka origami.
Naomi, braucot vilcienā Latvijā, loka origami. Foto: No personīgā arhīva.

Japānietes Naomi Jadžimas mērķis ir iemācīties latviešu valodu tik labā līmenī, lai veidotu tiltu starp abām kultūrām. Viņa ir plašāk pazīstama “Twitter” lietotāju vidū ar savu pieņemto latvisko vārdu Lāsma. Mikroblogošanas vietni 25 gadus vecā sieviete izmanto, lai saviem sekotājiem - no kuriem liela daļa ir latvieši - parādītu progresu latviešu kultūras un valodas apguvē.

Intervija sākas pulksten četros pēcpusdienā pēc Latvijas laika, tikmēr vairāk nekā astoņus tūkstošus kilometru tālajā Japānā ir jau diezgan vēls - desmit vakarā. Tomēr Naomi sejā nogurums nav redzams - tā vietā viņa ir priecīga par jaunu iespēju praksē lietot latviešu valodas zināšanas. Sarunas gaitā jaunā sieviete vairākas reizes atvainojas par pieļautajām kļūdām, taču tai pašā laikā apņēmīgi atsakās no piedāvājuma pāriet uz angļu valodu.

Naomi par Latviju uzzināja 2016. gadā, kad savā dzimtenē Japānā dziedāja koru koncertā, kurā piedalīties bija aicināti ārzemju viesdiriģenti. Viens no uzaicinātajiem bija arī Sigvards Kļava, kurš diriģēja kori, kurā dziedāja Naomi. Tā bija pirmā reize, kad Naomi savā dzīvē saskārās ar Latvijas kultūru un valodu, kas raisīja interesi uzzināt vairāk.

Pagājušogad Tokijā viņi satikās atkal – šoreiz Naomi koncertu baudīja no skatītāju vietām un Sigvards Kļava diriģēja savu – Latvijas Radio kori, taču pats svarīgākais – nu jau viņa izmantoja iespēju runāt ar diriģentu latviski.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu