26 gadus vecais Uvis Jānis Balinskis otrdien kļuva par reto latvieti, kam dota iespēja sevi mēģināt pierādīt Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandai. Viņam kabatā viena gada divvirzienu līgums ar Floridas "Panthers", kas līdz šim gan latviešiem nav bijusi veiksmīga pieturvieta. Vai Uvim no Ventspils izdosies uzkāpt pasaules hokeja Everestā?

Līdz šim Balinskis profesionāli spēlējis tikai Čehijā un Latvijā. Tiesa, savu ceļu gājis un spēcīga personība bijis vienmēr. Gan trenējoties Ventspilī, gan vēlāk saprotot, ka izaugsmei nepieciešams atstāt dzimto zemi. Viņš ar drauga palīdzību iekārtojās kādā Vācijas junioru komandā, bet brīvajā laikā piepelnījās, šķirojot pasta sūtījumus, lai kaut nedaudz atslogotu vecāku finansiālo vezumu.

Ļoti ātri ielauzies Rīgas "Dinamo" pirmajā komandā, ielecot no junioriem, Uvis 2020. gadā nekautrējās skaļi pateikt, ka zaudējumi viņam jau līdz kaklam. Tāpēc, lai pamainītu vidi, rastu jaunus izaicinājumus un izbaudītu arī kādas uzvaras garšu, viņš pievienojās Čehijas ekstralīgas klubam no Litvīnovas. Divas sezonas šajā rūpniecības pilsētā ļāva labi iepazīt čehu hokeju, bet šosezon Libereces "balto tīģeru" rindās jau viņš kļuva par visas līgas rezultatīvāko aizsargu.

Tas nepalika nepamanīts, nedraftētajam latvietim parakstot līgumu ar "Panthers" organizāciju. Skaidrs, ka uzreiz spēlēt NHL viņam neviens iespēju nedos (ceru, ka smagi kļūdos), bet kāpiens Everestā ierasti būs jāsāk Amerikas Hokeja līgas (AHL) piekājē. Floridas sistēma gadu gaitā pagaršojusi, mazliet pakošļājusi, bet izsplāvusi gan Sandi Ozoliņu, gan Herbertu Vasiļjevu, gan Jāni Spruktu un Rodrigo Ābolu, kā arī Rūdolfu Balceru. Cerams, ka Balinskim vēl ilgi būs iespēja sauļoties Sanraizā, kur atrodas "Panthers" arēna.

KLIK uzrunāja trīs trenerus, kas ar Uvi strādājuši, lai izzinātu viņu domas par aizsarga iespējām Ziemeļamerikā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp