Lai gan lielākajās ekonomikās inflācija, iespējams, ir sasniegusi maksimumu, centrālajām bankām būs jāsaglabā stingri monetārie nosacījumi. Pat ja nesenā satricinājuma sekas ASV banku sektorā ir ierobežotas, biznesa un patērētāju uzticība, visticamāk, joprojām būs vāja lielākajā daļā pasaules, ierobežojot globālo izaugsmi.

Šis ir bīstams brīdis pasaules ekonomikai, jo augsts inflācijas līmenis, banku bankroti un ģeopolitiskā spriedze draud apdraudēt ekonomikas izaugsmi. Ir arī daži pozitīvi aspekti, piemēram, tiek prognozēts, ka Ķīnas un Indijas ekonomikas izaugsme šogad attiecīgi sasniegs aptuveni 5% un 6,5%. Tomēr, kā liecina jaunākie "Brookings-Financial Times" globālās ekonomikas atveseļošanās novērošanas indeksa dati, risku pieaugums un stingrāki finanšu nosacījumi negatīvi ietekmē uzņēmumu un patērētāju uzticību un investīcijas.

Inflācijas līmenis lielākajās ekonomikās, šķiet, ir sasniedzis maksimumu, jo tiek atviegloti piedāvājuma ierobežojumi, samazinās pieprasījums un izzūd daži pārejoši apstākļi, piemēram, pagājušā gada energoresursu cenu kāpums. Tomēr, inflācijai joprojām saglabājoties virs mērķvērtības, daudzām centrālajām bankām nav citas izvēles, kā vien turpināt īstenot stingrāku monetāro politiku, pat ja tā nav tik agresīva kā iepriekš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X