Vienas no pēdējā laika kaismīgākajām norisēm sabiedriskā un politiskā līmenī saistītas ar izglītību – vakar norisinājās Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) streiks, lai aktualizētu nozares problēmas; tiek domāts par tā pagarinājumu, ja no valdības puses nebūs cieņpilnas un atbildīgai attieksmes. Arī literatūra ir viens no vispusīgas un bagātinošas izglītības pīlāriem, kuru ķieģelīti pa ķieģelim sākam būvēt jau no bērna kājas. Bērnu literatūra ir likumsakarīga kategorija arī Latvijas Literatūras gada balvas sacīkstē, un šodien “Patiesības kavas” spēli izspēlēs tieši to darbu autori, kuru auditorija ir paši jaunākie lasītāji.

Dzejnieka Marta Pujāta (1982) otrais dzejoļu krājums bērniem “Zenīts” (izdevniecība “Liels un mazs”, ilustrējusi Rūta Briede) ir emocionāls vēstījums par skolas gados pieredzēto, atgriešanās 90. gadu Rīgas Doma kora skolas mācību klasēs un gaiteņos, kur zēni brauc liftā, raksta diktātus, spēlē kārtridžu videospēli “Super Mario” un sapņo par jaunām botām. Leģendārā zēnu kora audzēkņu ikdiena cieši savijusies ar mūziku, un viņiem diktāts nozīmē ne tikai latviešu valodas, bet arī solfedžo stundas. Tāpat kā citi viņu vienaudži, Marts un viņa vienaudži ir augoši, dauzonīgi un jūtīgi bērni, un šī dzīvā skolas sajūta ir krājuma caurviju motīvs, kuru muzikālā izrādē iedzīvinājis autora klasesbiedrs Jānis Šipkēvics.

Foto: Publicitātes foto

“Kas mammai somā?” (“Zvaigzne ABC”) ir rakstnieces Kristīnes Ulbergas (1971) otrais darbs bērniem pēc 2021. gadā iznākušās grāmatas “Kaizivs, kurš neēda cilvēkus”. Rakstnieces romāns “Zaļā vārna” (“Dienas Grāmata”) ieguva Latvijas Literatūras gada balvu 2013. gadā, romāns “Tur” – AKKA/LAA Autora balvu, bet grāmata pusaudžiem “Es nelasu grāmatas” saņēmusi Jāņa Baltvilka balvu. Jaunākā darba fabula ir šāda: kādā sestdienas rītā mamma izpurina un izkrata savu it kā tukšo somu, kuru vienmēr ņem līdzi, kad abas ar meitiņu brauc ar velosipēdu uz bērnudārzu vai kur citur.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp