Šobrīd Finanšu ministrijā notiek nodokļu pamatnostādņu revīzija. Kādas likmes mainīsies? Vai PVN augs līdzīgi kā Igaunijā? Un ko darīt ar ilgstoši augsto ēnu ekonomiku? Par to saruna ar zvērinātu advokātu biroja "Sorainen" partneri, zvērinātu advokātu Jāni Taukaču.

Cilvēkus satrauc, vai Latvija sekos Igaunijas piemēram un cels PVN likmi par vienu procentpunktu, uz 22 %. Esat pētījis, ka neviena cita Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts negatavojas celt PVN.

Jā, tiesa, arī Lietuva neplāno palielināt PVN. Igaunija ir vienīgā ES dalībvalsts, kas ir paziņojusi par PVN likmes kāpumu. Bet iemesli tam ir citi: igauņu valdošā koalīcija mērķtiecīgi iet uz mērķi, par kuru paziņoja pirms vēlēšanām – visiem iedzīvotājiem nodrošināt neapliekamo minimumu 700 eiro apmērā mēnesī. Igauņiem vajag naudu, lai šo solījumu izpildītu.

Situācija ir jāskatās kontekstā. Ņemot vērā divus lielos simptomus, kas ir jārisina, Latvijā ir pāragri domāt par kādu likmju, arī PVN, izmaiņām.

Tātad varēsim dzīvot mierīgi.

Nezinu, kas sanāks nodokļu pamatnostādņu vingrinājumu rezultātā. Pie galda sēž arī politiķi, kas ir diezgan naski uz dažādu likmju izmaiņām. Bet tas būtu arī nepareizs signāls biznesam – tie, kas maksā, maksās vairāk un tie, kas nemaksās, turpinās to nedarīt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X