Ogres mēra Egila Helmaņa (Nacionālā apvienība) un vietējā Vēstures un mākslas muzeja konflikts ir sasniedzis jaunu posmu. Nesen pašvaldības vadītājs uz trim mēnešiem atstādināja no darba iestādes direktori Eviju Smiltnieci. Šis lēmums izraisīja sabiedrības neapmierinātību un atkal aktualizēja svarīgu jautājumu par politiskās ietekmes robežām un reputācijas institūtu.

Pats izdomāja, pats atcēla

Mūsdienu Latvijas kultūras dzīve ir bagāta ar dažādiem notikumiem. Tomēr pat uz šī fona izceļas situācija, kas izveidojās Ogres novadā 1. februārī. Beigu beigās izstāde tika atcelta: 1) tieši atklāšanas dienā; 2) iespējams, pēc mēra personīga norādījuma; 3) kurš pats pirms tam bija atnācis pie muzeja vadības ar ideju rīkot šo ekspozīciju.

Tiesa, šis lēmums tika pieņemts zem sabiedrības, Ārlietu ministrijas un Valsts drošības dienesta spiediena. Viņi, protams, bija sašutuši ne jau par mākslas priekšmetiem, bet to īpašnieku – Krievijas miljardieri Pēteri Avenu, kurš ir pakļauts sankcijām par saikni ar Vladimira Putina režīmu.

No malas var šķist dīvaini, ka visi pārmetumi ir vērsti pret Helmaņi. Galu galā muzejam ir direktore, tādēļ teorētiski tieši viņai būtu jāuzņemas atbildība. Tomēr, kā izrādījās, pašvaldības vadītāja ietekme uz iestādes darbu ir daudz lielāka, nekā tika domāts. Un to var redzēt gandrīz visos posmos.

Piemēram, muzejam bija uzdots tikai noformēt telpu un nodrošināt inventāru.

Par pārējo — no izstādes idejas līdz pasākuma organizēšanai un atcelšanai — pilnīgi vai daļēji atbildēja mērs.

Par muzeja darbinieku zināma veida bezspēcību šajā situācijā liecina kaut vai tas, ka par Helmaņa lēmumu viņi uzzināja tikai rīta pusē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X