"Varam gribēt, lai nozare ir izcils peldētājs, bet, ja baseinā ir tikai 50 cm ūdens, tad ir ļoti grūti, tā sakot, veidot izcilību peldēšanā," TVNET raidījumā "Nauda runā" par veselības aprūpes nozares problēmām uzsvēra veselības ministre Līga Meņģelsone. Lai gan veselības aprūpes speciālisti jau atkal ir pauduši, ka valdība nepilda solījumus un nozarei nepieciešami papildu līdzekļi, skaidrības par to saņemšanu joprojām nav.

Kas ir galvenie izaicinājumi veselības nozarē un vai visas problēmas ir saistītas ar finansējuma trūkumu? Vai veselības aprūpes speciālisti var cerēt uz lielāku atalgojumu, bet pacienti uz īsākām rindām un plašāku pieejamo pakalpojumu klāstu? Par šiem un citiem jautājumiem TVNET raidījuma "Nauda runā" vadītājs Arnis Sauka izvaicāja veselības ministri Līgu Meņģelsoni, Latvijas Ārstu biedrības prezidenti Ilzi Aizsilnieci un Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāju Valdi Keri.

Bez papildu finansējuma uzlabojumu nebūs

Lai gan premjers Krišjānis Kariņš pirms kāda laika paudis, ka par papildu finansējumu veselības aprūpei varētu runāt vien pēc reformu īstenošanas, pēc "Nauda runā" diskusijas dalībnieku atbildēm uz jautājumu, kādas ir galvenās nozares problēmas un vai visas no tām ir saistītas ar finansējuma trūkumu, jāsecina, ka šīs nozares gadījumā tieši nepietiekami līdzekļi ir problēmu pamatā, nevis kādu reformu trūkums. Izskanēja arī viedoklis, ka pārāk biežās reformas, kas īstenotas kopš valsts neatkarības atjaunošanas, ir nodarījušas kaitējumu.

Savukārt veselības ministre Līga Meņģelsone norādīja, ka tas nav pārsteigums, ka gadiem nepietiekami finansēta nozare kādā brīdī vairs nevar ne attīstīties, ne normāli funkcionēt. Viņasprāt, iepriekš izskanējušie 12% no vispārējā valdības kopbudžeta veselības nozarei ir vien minimums, kas nepieciešams. Attiecīgi šogad trūkstošā summa ir vismaz 306 miljoni eiro.

"Varam gribēt, lai nozare ir izcils peldētājs, bet, ja baseinā ir tikai 50 cm ūdens, tad ir ļoti grūti, tā sakot, veidot izcilību peldēšanā," pauda ministre.

Arī Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētājs Valdis Keris norādīja, ka veselības aprūpes nozarē "līdzekļu trūkums ir dramatisks".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X