Šovakar Rīgas cirkā, bet rītvakar plkst. 21.10 LTV ēterā tiks pasniegtas Latvijas Literatūras gada balvas. Pateicoties interneta portāla “Satori” sagatavotajām sarunu kārtīm, esam mēģinājuši tuvāk iepazīt balvai nominētos autorus – rakstniekus, dzejniekus un tulkotājus. Ne vienmēr vieglie un uzreiz atminamie jautājumi pavēruši pa negaidītai šķautnei viena un otra literāta gadījumā. Ko līdzīgu raudzīsim uzzināt arī noslēdzošajā “Patiesības kavas” sērijā, kurā galvenais uzsvars likts uz prozu, bet savs vārds būs sakāms arī atdzejas pārstāvjiem.

Stāstu krājums "Es neliecināšu pret jums" ir savā ziņā debija, jo Kristīne Ilziņa (1969), literatūrā sevi pieteikusi ar dzejas krājumu "Jukusī saulespuķe", kas 1997. gadā tika novērtēts arī ar Klāva Elsberga prēmiju. Kopš tā laika vairāk rakstījusi bērniem, tagad ar stāsta formātu aizsākusi rakstīt prozu pieaugušajiem. Izdevniecībā “Zvaigzne ABC” izdotā grāmata izkārtojusies kā mozaīka: tajā savākti un apkopoti stāsti par cilvēkiem, kas piedalās lielos notikumos, paši būdami mazi. Par tiem, kuriem parasti neviens neprasa: ko jūs par to domājat? Tiem, kas vienkārši dzīvo - pirms Atmodas, tās laikā un arī šodien.

Foto: Publicitātes foto

Tāpat Osvalda Zebra (1975) romāns “Mežakaija” (“Dienas Grāmata”) tiecas pagātnes notikumos un meklē līdzību saskares punktus ar mūslaiku realitātes izpratni. Darba centrā ir rakstnieks, dzejnieks un mākslinieks Gunars Janovskis, kura, autora vārdiem, “Nozīmīgākais un paliekošākais devums ir tāds vēsturisko notikumu atgādinājums, kas nevis vispārina, bet konkrēti un tieši parāda, kā idejas un ideoloģijas (un to apmātie nesēji) samin cilvēku dzīves.” Prozā Zebris debitēja 2010. gadā ar stāstu krājumu “Brīvības tīklos”, kas godalgots ar Latvijas Literatūras gada balvu nominācijā Spilgtākā debija. Savukārt par romānu “Gaiļu kalna ēnā” (2014) rakstnieks 2017. gadā saņēmis Eiropas Savienības Literatūras balvu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp