Otrā pasaules kara laikā leģendārais amerikāņu kinorežisors Frenks Kapra izveidoja dokumentālo filmu sēriju Why We Fight ("Kāpēc mēs cīnāmies"). Sākotnēji ASV Kara departaments to veidoja kā mācību filmu, taču filmas demonstrēšana kinoteātros bija paredzēta, lai pārliecinātu amerikāņus, ka antihitleriskā koalīcija ir pelnījusi viņu atbalstu un ka nacistu sakāve ir ASV interesēs. Projekts bija veiksmīgs, lai gan filmas ietekmi nav iespējams precīzi novērtēt. Padomju Savienībā, kas bija vēl viena nozīmīga šīs cīņas dalībniece, šāda pārliecināšana nebija nepieciešama, jo cīņa par izdzīvošanu norisinājās viņu pašu teritorijā.

Krievijas kara pret Ukrainu gadījumā situācija ir pavisam citāda. Kremlis, protams, vēlas savu "īpašo militāro operāciju" pasniegt kā patriotisku rīcību. Taču daudzi Krievijas iedzīvotāji nebūt neskandē Otrā pasaules kara lozungu: "Mūsu cīņa ir taisnīga, uzvara būs mūsu", bet gan brīnās, kāpēc viņi vispār cīnās.

Janvārī veiktajā aptaujā aptuveni 25% respondentu – no tiem vairāk nekā 60% pilsētnieku un gados jaunu cilvēku – norādīja, ka neatbalsta karu. Tikai 27% aptaujāto jauniešu pauda atbalstu. Tas ir zīmīgi valstī, kur par šaubu paušanu attiecībā uz valdības rīcību var nonākt "ārvalstu aģentu" sarakstā vai pat vēl ļaunāk.

Daudzi citi Krievijas iedzīvotāji savu viedokli ir pauduši praktiskā veidā: kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā valsti ir pametuši vairāk nekā 500 000 cilvēku, un

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X