Treneris bija mana autoritāte: Intervija ar Ievu, kuru Andris Steļmahs pavedināja, kad viņai bija 14 gadi

Ieva Tīmane. Foto: TVNET/Juris Lisovs
Luīze Lote Āboltiņa
, TVNET Izklaide nodaļas vadītāja, žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X

24. aprīlī pēc Latvijas Basketbola savienības iesnieguma Valsts policijā par Andra Steļmaha rīcību ir sākts kriminālprocess par noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību. Pats Steļmahs publiski izskanējušo informāciju sauc par apmelojumiem un baumām. TVNET GRUPAs tiešsaistes žurnāls "Klik" sarunājās ar Ievu Tīmani, kuru tolaik 27 gadus vecais Steļmahs pavedināja, kad Ieva bija 14 gadus vecs bērns.

2023. gada marta izskaņā Latvijas U-18 sieviešu izlases galvenā trenera Andra Steļmaha krāpšanās Latvijas Sieviešu basketbola līgas bronzas mačā un tam sekojošā atkāpšanās no amata radīja sniega bumbas efektu, atklājot Latvijas jaunatnes basketbola tumšās vai pat kriminālās aizkulises - apšaubāmas trenēšanas metodes un iespējamu mazgadīgās pavešanu.

Par savām attiecībām ar Andri Steļmahu Ieva pirmoreiz runāja anonīmi pēc žurnālista aicinājuma. 14. aprīļa publikācijā sporta medijs MVP viņu nodēvēja par Zani. Taču 21. aprīlī pēc publikācijas radītās rezonanses sabiedrībā Andris Steļmahs izsūtīja paša adresētu vēstuli medijiem, kur nosauca Ievas vārdu un uzvārdu.

Ieva par to, ka negribot ir kļuvusi par publisku personu, uzzināja no paziņas, jo pati tobrīd nebija Latvijā.

"To, ka mans vārds nu ir publiski zināms, man pateica draudzene, jo es pati tobrīd biju Igaunijā. Es par to nebiju pārsteigta, jo zināju, ka agri vai vēlu tas  notiks. No vienas puses, es negaidīju, ka tas notiks tik ātri, bet, no otras puses, - man nav nekas slēpjams ne no viena. Tas ir mans stāsts, tā ir mana pieredze, es esmu gatava stāstīt par to publiski, es netaisos vairs slēpties ne no viena," tā Ieva sarunā ar tiešsaistes žurnālu "Klik" atklāja savas pirmās emocijas.

23 gadus vecā Ieva Madara Tīmane šobrīd strādā par TVNET sociālo tīklu projektu vadītāju. Pirms tam viņa darbojās Latvijas Radio un Latvijas Televīzijā. Ieva: "Visi domā, ka esmu ekstraverts, bet patiesībā es ļoti labi tēloju tādu! (Smaida.) Es patiesībā esmu noslēgts cilvēks, man patīk dzīvot prom no pilsētas ar savu draudzeni, mūsu suņiem mierā un klusumā."

Par basketbola trenera Andra Steļmaha rīcību ir ierosināts kriminālprocess par iespējamiem pārkāpumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību, savukārt pats vīrietis medijos izskanējušo informāciju nodēvējis par apmelošanas kampaņu pret viņu no bijušās sievas - tevis - puses. Kā ir patiesībā?

Es pati nelasu, neskatos medijus, ko viņš tagad runā, jo ļoti labi zinu, kā bija patiesībā, tāpēc cenšos nekur citur "nelīst iekšā". Jā, šo arī biju dzirdējusi, ka it kā es viņu apmelojot.

(Dziļa ieelpa.) Tātad vēlreiz un atklāti. Patiesībā bija tā - man bija 14 gadi, kad viņš man pirmoreiz atzinās savās jūtās un sāka stāstīt, ka gribot ar mani kopā veidot savu dzīvi. Tas notika neilgi pirms manas 15. dzimšanas dienas.

Bijām uz prāmja "Tallink", braucām ar komandu uz turnīru. Bija vakars, un vienā brīdī, kad palikām divatā, viņš atzinās man jūtās un noskūpstīja mani, to neviens neredzēja. Turnīra laikā viņš man prasīja, kā es jūtos, vai viss ir kārtībā...

Un kā tu juties?

Protams, pirmās emocijas bija: "Wow, es neko tādu nekad nebiju gaidījusi!" Pirmkārt, man neviens neko tādu iepriekš nebija teicis, otrkārt - viņš bija mans treneris - mana autoritāte. Es droši varu apgalvot, ka viņa viedoklis tolaik man bija pats svarīgākais. Trenera teiktais man likās svarīgāks pat par mammas un tēta viedokli. Tajā laikā visu, ko viņš man teiktu darīt, es darītu.

Tad bija atpakaļceļš no turnīra. Es neatceros, vai viņš bija iereibis vai ne, tas atkal bija vakars uz prāmja. Es un viņš - mēs bijām klusā stūrītī. Sekoja skūpsts. Un es pamanīju, ka apkārt ir saradušies ļoti daudz cilvēku. Es nobijos un aizskrēju uz tualeti. Līdz galam tajā mirklī nesapratu, kas īsti notika.

Ieva 14 gadu vecumā.
Ieva 14 gadu vecumā. Foto: No personīgā arhīva.

Tu divatā ar Andri Steļmahu uz prāmja paliki gan turpceļā, gan atpakaļceļā. Par atpakaļceļu tu saki, ka neatminies, vai viņš bija alkohola reibumā. Bet kā ar turpceļu, kad viņš atzinās tev savās jūtās?

Man liekas, ka bija, jo viņam bija līdzi draugs. Un tā bija tāda ierasta lieta, ka turnīros treneris mēdz iedzert...

Vai tu atceries, kā jūs palikāt aci pret aci - viņš tevi mērķtiecīgi nošķīra no komandas biedrenēm?

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu