30.martā uzrunājot auditoriju Ķīnas studiju domnīcā MERICS Berlīnē, Eiropas Komisijas prezidente Urzula for der Leiena citēja Ķīnas Tautas Republikas prezidenta, Ķīnas Komunistiskās partijas ģenerālsekretāra teikto, ka Ķīnai būtu jākļūst par pasaules līderi «kopēja nacionālā spēka un starptautiskās ietekmes» ziņā līdz 2049. gadam. «Vai, izsakoties vienkāršāk, viņš būtībā vēlas, lai Ķīna kļūtu par pasaules varenāko valsti,» papildināja fon der Leiena.

Nudien, Ķīnas valdība arvien pārliecinātāk ārējām auditorijām vēsta par Ķīnas pieteikumu uz ietekmi globālajā sistemā, tās attiecībām ar ārpasauli un pat globālu nākotnes drošības sistēmas vīziju, kas izaicinātu pastāvošo Rietumu liberālo kārtību.

Tomēr precīzu, aicinošu, pievilcīgu formulējumu ziņā Ķīna iepaliek - ne velti fon der Leienai nepietika tikai ar Sji citāta nolasīšanu, bet nācās arī pārstāstīt tajā ietverto domu. Ķīnas politiskā komunikācija ir grūti uztverama bez skaidrojuma. Šo izaicinājumu Sji Dzjiņpina laikā Ķīna mēģina risināt, piedāvājot arvien jaunus formulējumus starptautiskajai videi. Cik veiksmīgs šis ceļš būs, vēl nav iespējams paredzēt, bet skaidri iezīmējas Sji Dzjiņpina apņemšanās, kā pats līderis to dēvē, «labi izstāstīt Ķīnas stāstu».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X