Pavasara dienā, 6. maijā, 2000 cilvēkiem klātienē un miljoniem skatītāju visā pasaulē būs iespēja skatīt vairāk nekā 1000 gadu senas britu monarhijas kronēšanas tradīcijas. Karalis Čārlzs III būs 40. valdošais monarhs, kurš tiek kronēts, kopš 1066. gada. Pēdējo reizi šo tradīciju pasaule vēroja pirms 70 gadiem, kad tronī kāpa Elizabete II. Šajā procesā tiks iesaistītas arī vēsturiski īpaši vērtīgas regālijas, par kurām noteikti vērts uzzināt vairāk... Uzzini katra priekšmeta simboliku, asiņaino pagātni un to, kāpēc visvērtīgākā ir vienkārša karote.

Ar dārgakmeņiem rotātie kroņi, scepteri, lode noteikti mirdzēs visspožāk karaļa Čārlza III kronēšanas ceremonijā, bet būtiskākā no visām regālijām vēsturiskā skatījumā var būt vienkārša karote.

Lielākā daļa regāliju jeb britu monarhijai nenovērtējamo priekšmetu nav vecāki par 350 gadiem pēc tam, kad tie tika gandrīz iznīcināti pēc Anglijas pilsoņu kara un Čārlza I izpildītā nāvessoda. Pēc Čārlza II pasūtījuma 1660.g. tos visus atjaunoja.

Viena no retajiem izdzīvojušajām regālijām ir zeltīta, 26,7 cm gara kronēšanas karote, kas ir vecākā no visām izmantotajām regālijām!

12. gadsimtā tapusī karote, kurā pirms jaunā karaļa un karalienes svaidīšanas tiek ielieta Jeruzalemes Svētā eļļa, pārdzīvoja regāliju iznīcināšanu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X