Šajā pavasarī aprit 10 gadi, kopš Daugavpils cietokšņa vēsturiskajā artilērijas arsenāla ēkā, kas būvēta 1833. gadā, ambicioza projekta rezultātā tika atklāts Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs – daudzfunkcionāla mākslas, kultūras un izglītības organizācija un stratēģiski nozīmīgs pieturpunkts Latvijas reģionu kultūrkartē. Svinot apaļo jubileju, mākslinieka Marka Rotko bērni – dēls Kristofers Rotko un meita Keita Rotko-Prīzela centram uz trīs gadu periodu deponēja sešus oriģināldarbus, kuri simboliskā pārskata veidā raksturo visus gleznotāja radošos posmus.

Lai atklātu jauno ekspozīciju, aizvadītajā nedēļā starp citiem ārvalstu mākslas pētniekiem un institūciju pārstāvjiem ieradās arī Keita Rotko-Prīzela (Kate Rothko Prizel), kuras mūža darbs gan ir bijis visai patālu no daiļajām mākslām – viņa ir patoloģe, vairāku nozīmīgu publikāciju autore, kuras ārsta praksi nu nomainījuši pensijas gadi un rūpes par tēva atstāto radošo mantojumu.

Marks Rotko (dzimis Markuss Rotkovičs, 1903–1970) no savas dzimtās pilsētas Dvinskas (tagadējās Daugavpils) ar ģimeni emigrēja 1913. gadā. Galamērķis: ASV, Portlenda, Oregonas štats. Pēc studijām Jeila Universitātē Rotko viņš pārcēlās uz Ņujorku. Glezniecībā - lielākoties autodidakts, toties apguva divus kursus Mākslas studentu līgā, vienu no tiem Maksa Vēbera vadībā.

Karjeras sākumā Rotko strādāja tēlainā stilistikā, kas pakāpeniski kļuva arvien simboliskāka, jo 1940. gadu vidū viņa meklējumus mākslā ietekmēja sirreālisti. Laika gaitā taisnstūra slāņi, kuri kalpoja par fonu viņa sirreālajām, biomorfajām formām, izvirzījās kompozīcijas priekšplānā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp