Instrukcija reālajai dzīvei. Imantam Ziedonim – 90 (2)

Toms Treibergs
, TVNET Kultūra redaktors
CopyDraugiem X Whatsapp
Epizode no Laimas Žurginas dokumentālās filmas "Imants Ziedonis. Portrets locījumos" (1979)
Epizode no Laimas Žurginas dokumentālās filmas "Imants Ziedonis. Portrets locījumos" (1979) Foto: Ekrānšāviņš

1933. gada 3. maijā zvejnieku ģimenē Slokas pagasta Ragaciema "Birutās" piedzima Imants Ziedonis. Latvijas kultūras personība, kuru pirmām kārtām pazīstam kā dzejnieku, taču viņa darbības amplitūda bija plašāka par literatūras jomu vien – Ziedonis vadījis Latvijas dižkoku atbrīvotāju grupu, bijis Trešās atmodas laika sabiedriskais darbinieks un Latvijas Republikas Augstākās Padomes deputāts, Latvijas Kultūras fonda priekšsēdētājs un Latvijas Institūta vadītājs. Scenārija autors dokumentālajām, mākslas un animācijas filmām, kopā ar laikabiedriem – arī centīgs ārzemju literātu atdzejotājs.

Kodolīgu raksturojumu Imanta Ziedoņa figūrai sniegusi kādreizējā Valsts prezidente, pētniece Vaira Vīķe-Freiberga: “Kā augsta intelekta domātājs Imants bija caurcaurēm moderns, un blakus pasaules literatūrai viņam nebija sveši ne jaunākie zinātnes atklājumi, ne tehnoloģijas, ne māksla, ne filozofija. Viņš bija plašu apvāršņu cilvēks, kura draugu un paziņu loks sniedzās pāri tālām zemēm kā austrumu, tā rietumu pusē un kurš ar patiesu cieņu novērtēja visu to nozīmīgo, kas bija pieejams jebkuras citas tautas kultūras apcirkņos.”

Iespējams, vēl viens apzīmējums, kuru “Epifāniju”, “Krāsaino pasaku” un “Kurzemītes” autoram varētu pievienot, ir “renesanses cilvēks” – tāds, kurš tic savām spējām, tālab ir pašpārliecināts; daudzpusīgs, aktīvs tiklab pasaulīgajā kā laicīgajā dzīvē. Radošs savā arodā un iniciatīvu apliecinošs pilsoniskajā šķautnē. Nodevies izziņai, bet gatavs ar gūtajām zināšanām bagātināt arī citus, ne tikai spodrināt tās un priecāties par to spožumu lepnā vienpatībā.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu