Jaunākie ārvalstu investīciju vides indeksa dati rāda, ka uzņēmēji investīciju vidi Latvijā novērtē ar 2,3 no 5 ballēm. Tas ir zemākais vērtējums pēdējo sešu gadu laikā. Tam par iemeslu ir arī ģeopolitiskā situācija, bet ne tikai. Ārvalstu uzņēmumi redz maz pozitīvu uzlabojumu, investēt kļūst arvien neizdevīgāk. To, ka investīcijas Latvijā negāžas aumaļām, apliecina arī Latvijas Bankas dati: ārvalstu tiešajām investīcijām atņemot nost reinvestēto peļņu, jauna papildu finansējuma ieplūdes 2022. gadā bija vairs tikai 0,6% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Uzņēmumu iegādes un apvienošanās (M&A) darījumu konsultanta “Oaklins” partnere Latvijā un “Oaklins” globālās izpildkomitejas pārstāve Valērija Lieģe investīciju piesaisti Latvijā un Baltijā kopumā vairāk vērtē no apvienošanās un pārņemšanas darījumu skatu punkta. Tiesa, tā ir neliela daļa no kopējām investīcijām.

2020. gadā kopā Baltijā bija 59 uzņēmumu apvienošanās un pārņemšanas darījumi, 2021. gads bija ļoti labs – 85 darījumi, bet 2022. gadā darījumu skaits nokrita līdz 76.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X