Aprīļa noslēgumā starptautiskos medijus pāršalca ziņa, ka Indija un Krievija "nopietni" atsākušas sarunas par brīvās tirdzniecības līgumu starp Indiju un Eirāzijas Ekonomisko Savienību. Tas ir vēl viens solis, kas varētu vēl vairāk satuvināt Indiju un Krieviju. Tikmēr Rietumu valstis joprojām aktīvi mēģina pārliecināt Indiju saraut saites ar Krieviju. Arvien vairāk redzams, ka Ņūdeli apzinās savu lomu globālajā politikā, bet tā negrasās atteikties no savām nacionālajām interesēm kādu "augstāku mērķu" labā.

Starptautiskajā politikā reizēm tiek izmantots termins "apzinātā neskaidrības politika". Caurmērā tā raksturojot kādas valsts ārpolitisko kursu, kad tā apzināti veido neskaidru pieeju kādam konkrētam ārpolitikas jautājumam. Arī Indija līdz šim joprojām bijusi atturīga un nav tieši kritizējusi Krieviju par tās sākto iebrukumu Ukrainā. Vienlaikus tā sadarbojas gan ar Krieviju, gan ar ASV un citiem Rietumu sabiedrotajiem. Līdz ar to jādomā: vai Indija apzināti veido neskaidru ārpolitikas kursu?

Atbilde uz šo jautājumu, visticamāk, ir noslēpta kaut kur pa vidu. Pirms Krievija iebruka Ukrainā, Indijas premjerministrs Narendra Modi bieži tikās ar Krievijas līderi Vladimiru Putinu un abas valstis aktīvi strādāja pie savu politisko saišu stiprināšanas. Tomēr kopš 2022.gada 24.februāra līderi satikušies tikai vienu reizi - 16.septembrī Samarkandā Šanhajas Sadarbības organizācijas samita laikā. Tikšanās gan nebija pārāk glaimojoša Putinam, jo Modi diezgan atklāti nokritizējis Krieviju, tomēr netieši: "Šodienas ēra nav kara ēra!"

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X