Kalnu un mežu skavās lepni gozējas pēc izskata gandrīz vai kā pasaku namiņš ar nosaukumu “Bērzaine”. Vācijas dienvidu pilsētā Freiburgā, kas atrodas netālu no Francijas un Šveices robežas, atrodas latviešu centrs un viesu nams, kura saimnieki vienuviet pulcē latviešus no visas pasaules, lai kopā atpūstos, mācītos un svinētu latvietību. “Beigās tas bija kopīgs lēmums - visiem sadoties rokās un mēģināt,” tā par centra izveidi Vācijā un lielo latviešu interesi par to intervijā TVNET GRUPAs tiešsaistes žurnālam “Klik” stāsta latviešu centra “Bērzaine” vadītājs Indulis Bērziņš.

Kā jūs īsumā tikko iepazītam cilvēkam izskaidrotu - kas ir Bērzaine?

Bērzaine ir mazā Latvija ārpus Latvijas! Aktīvs latviešu centrs ar viesu namu, ko, apceļojot Eiropu, ir iemīļojuši viesi no visas pasaules. Ja dzīvojat Vācijā, Šveicē, Francijā vai jebkur citur pasaulē un jums pietrūkst latviskās vides - sarunu, dziesmu, svētku, kopā būšanas un darbošanās, tad brauciet uz Bērzaini!

Kā jums radās ideja atjaunot šo organizācijai “Daugavas Vanagi” Vācijā piederošo namu, kas pirms 10 gadiem bija uz bankrota robežas?

Kad Latvija atguva neatkarību, daudzām trimdas organizācijām un latviešu centriem mērķis, kam tie strādāja, bija sasniegts, taču jauni tā arī netika atrasti. Tas bija iemesls, kāpēc daudzu pasaules latviešu organizāciju darbība tika izbeigta un to centri pārdoti.

Vēl šobrīd daļai trimdas organizāciju ir palikusi tikai čaula, jo tās nespēj piesaistīt jauno paaudzi.

Arī mums bija līdzīgi - pulcējāmies Bērzainē četras reizes gadā, runājām par sociālpolitiskiem jautājumiem un darbību, ko veic citi, bet ne mēs paši mūsu organizācijas vārdā. Finansiāli Bērzaine vienmēr knapi izvilka, no ziedojumiem vai zemes pārdošanas ik pa pārdesmit gadiem, taču ieguldījumi remontos netika veikti un aktīva kultūras darbība nenotika.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X