No Ķīnas un ASV konflikta cietīs visas pasaules ekonomika (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Plašā runā par ASV un Ķīnas attiecībām ASV finanšu ministre Dženeta Jelena mainīja attiecību ar Ķīnu nosacījumus, par prioritāti izvirzot nacionālās drošības, nevis ekonomiskos apsvērumus. Tomēr ASV nostāja balstās nevis uz neapstrīdamiem pierādījumiem, bet gan uz pieņēmumiem par Ķīnas negodprātīgiem nolūkiem.

Piecus gadus pēc kādreiz vispār neiedomājamā tirdzniecības kara ar Ķīnu sākuma, ASV finanšu ministre Dženeta Jelena savā 20. aprīļa uzrunā piesardzīgi izvēlējās vārdus. Visaptverošajā uzrunā viņa mainīja ASV un Ķīnas sadarbības nosacījumus, par prioritāti izvirzot nacionālās drošības apsvērumus, nevis ekonomiskās intereses. Tas oficiāli pielika punktu 40 gadus ilgušajam uzsvaram uz ekonomiku un tirdzniecību kā šo pasaulē nozīmīgāko divpusējo attiecību pamatu. Jelenas nostāja attiecībā uz drošības jautājumiem bija teju konfrontējoša: "Mēs nepieļausim kompromisus attiecībā uz šiem jautājumiem pat tad, ja to dēļ mums nāksies panākt kompromisu ar mūsu ekonomiskajām interesēm."

Ir pilnīgi pareizi, ka Jelena šīs pārmaiņas nosaukusi par kompromisu. Taču viņa norāda tikai uz konflikta ekonomiskajām sekām. Šo seku aprēķināšana naudas izteiksmē nav vienkāršs uzdevums.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu