Partija Progresīvie par prezidenta amata kandidāti virzījuši sabiedrībā salīdzinoši mazpazīstamo Elīnu Pinto. Tikmēr arī Jaunā Vienotība nākusi klajā ar savu kandidātu, un tas ir pašreizējais ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Tagad par Latvijas prezidenta krēslu sacenšas jau trīs cilvēki. Kādas ir kandidātu izredzes un kuram ir lielākais potenciāls tikt ievēlētam?

"Progresīvie ir izdarījuši pareizu izvēli, virzot savu kandidātu," tiešsaistes žurnālam KLIK stāsta politologs Filips Rajevskis. Viņš norāda, ka šis partijai bijis nepieciešams solis, jo tādā veidā partija sevi apliecina kā nopietnu politisko spēlētāju. "Partijām ir svarīgi piedalīties visās vēlēšanās," saka eksperts. Rajevskis ir pārliecināts, ka šis ir partijas mēģinājums vēstīt savu ideoloģiju plašākai sabiedrībai, jo Pinto pārstāv līdzīgas vērtības kā Progresīvie.

Arī vēsturniece, politisko procesu vērotāja un Helsinku Universitātes pētniece Una Bergmane par Progresīvo soli izsakās atzinīgi. "No Progresīvo puses tas ir nopietns piedāvājums, kuru būtu vērts izskatīt pārējām partijām," skaidro pētniece. Bergmanes ieskatā Pinto zināmā mērā vismaz daļēji iemieso vairāku politisko spēku prezidenta amata kandidātam noteiktos kritērijus. "Piemēram, Nacionālā Apvienība uzsver - kandidātam nepieciešamas latviskās vērtības un stāja, kas piemīt kandidātei," saka Bergmane. Viņa ir pārliecināta, ka šobrīd kaut ko prognozēt ir ļoti grūti, jo daudz kas būs atkarīgs no pārējo partiju reakcijām uz šo kandidātu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X