Gagauzijas galvaspilsētā Komrātā iebraucu agri pirmdienas rītā. Ielas ir tukšas. Ēdu līdzi paņemtās brokastis, lasot reklāmas uz aplīmētiem laternu stabiem – Darbs Eiropā! Iegūt Rumānijas pasi! Pērku matus (par labākajām cenām)! Vienīgā kundze, kura gausi smēķē pie dārzeņu stenda, man paskaidro, ka šodien Moldovā tiek atzīmēts svecīšu vakars. Visi esot kapos un dāčās.

Gagauzijā, Moldovas dienvidu reģionā, 15. maijā plānota otrā, noslēdzošā vietējā gubernatora vēlēšanu kārta. Tās rezultātā tiks izlemts reģiona liktenis - tuvoties Krievijai, vai, sadarbojoties ar Kišiņevu, panākt uzlabojumus autonomā apgabala pārvaldē.

Guagāzijas galvaspilsētā satieku vīrieti, kurš, atspiedies pret sētu, smēķē. Viņš nekavējas izteikties, par ko īsti ir baškāna vēlēšanas. «Tas ir balsojums par vai pret Sandu! Ja jūs zinātu, ko tā sieviete dara! Man alga ir divsimt EUR, es te pie saimniekiem vergoju… Ko viņa vispār dara, ko jēdz? Es esmu vergs!» man saka Sergejs. Viņš ar sastrādātām plaukstām berzē saulē izkaltēto seju un lamājas. «Ja Sandu pievienos Moldovu Eiropas Savienībai, tā būs katastrofa. Ja apvienosies ar Rumāniju – būs pilsoņu karš! Moldāviem būs hana (no krievu val. – beigas)!»

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X