Neskatoties uz ASV centieniem mazināt spriedzi ar Ķīnu un Ķīnas amatpersonu piesardzību pret valsts ekonomisko atsaistīšanu, mēģinājumi atjaunot uzticību starp abām lielvarām šķiet veltīgi. Šajā arvien saspringtākajā gaisotnē fragmentācija ir pārāka par sadarbību, un militāra konflikta draudi par Taivānu ir ļoti lieli.

Nesen Pekinā apmeklēju Ķīnas Attīstības forumu (CDF), kurā ik gadu pulcējas augsta līmeņa ārvalstu uzņēmumu vadītāji, akadēmiķi, bijušie politikas veidotāji un Ķīnas augstākās amatpersonas. Šī gada konference bija pirmā, kas kopš 2019. gada notika klātienē, un tā piedāvāja Rietumu novērotājiem iespēju tikties ar Ķīnas jauno augstāko vadību, tostarp jauno premjerministru Li Cjanu.

Pasākumā Li Cjanam pirmo reizi kopš stāšanās amatā tika dota iespēja tikties ar ārvalstu pārstāvjiem. Lai gan ir daudz runāts par to, ka Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins nozīmīgos amatos Ķīnas Komunistiskajā partijā (ĶKP) un valdībā ieceļ sev lojālus cilvēkus, mūsu diskusijas ar Li Cjanu un citām augsta ranga Ķīnas amatpersonām sniedza niansētāku priekšstatu par viņu politiku un vadības stilu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X