2023.gada prezidenta vēlēšanas ir nākamais lielais notikums Latvijas politikā uzreiz pēc pērnā gada Saeimas vēlēšanām. Kā jau ierasts Latvijas politikā, par prezidenta krēslu aktīvākās cīņas notiek pavisam neilgi pirms vēlēšanām, kuru pirmā (iespējams, arī vienīgā) kārta paredzēta jau 31.maijā. Jo tuvāk nāk vēlēšanas, jo skaļāk fonā skan 2015.gada latviešu popdziesmas vārdi: “Kur tu esi, mans prezident?”

Aizvadītais gads un notikušās Saeimas vēlēšanas nenoliedzami atnesušas jaunas vēsmas Latvijas politikā. Tas pats ministru prezidents, bet krietni savādāks – gan politiski, gan intelektuāli – ministru kabinets. Tās pašas 100 vietas parlamentā, bet tik atšķirīgs to aizpildījums. Un nu priekšā stāv nākamais izaicinājums un Latvijas politikas notikums – valsts prezidenta vēlēšanas.

Lieku reizi derētu atgādināt, ka Latvija ir parlamentāra republika, līdz ar to prezidentam ir tīri reprezentatīvas funkcijas. Vienkārši izsakoties, prezidenta amats tikai tehniski skaitās augstākais amats valstī, jo praktiski rīcībspēja prezidentam ir ļoti ierobežota. Nevajadzētu domāt, ka tas ir kaut kas slikts. Redzams, kā atsevišķās – prezidentālās – valstīs prezidents savā krēslā mēdz “aizsēdēties” par ilgu, pamazām graujot demokrātiskās vērtības un arvien koncentrējot varu savās rokās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X