Nebanku kreditēšanas sektors daļai sabiedrības joprojām asociējas ar "ātrajiem kredītiem", kurus var dabūt jebkurš neatkarīgi no iespējām tos atdot, vien nosūtot SMS. Tādēļ jau kopš 2011. gada nozarē pakāpeniski ieviestas dažādas izmaiņas, lai ierobežotu aizdevēju iespējas iedzīvoties uz to cilvēku rēķina, kuru finanšu pratība nav tā labākā. Kas nozarē ir mainījies pēdējo gadu laikā, vai iedzīvotājiem papildu līdzekļi lielākoties nepieciešami rēķinu nomaksai un kāpēc Latvijas uzņēmumi neraujas startēt biržā, intervijā tiešsaistes žurnālam KLIK stāsta nebanku kreditētāja AS "DelfinGroup" valdes priekšsēdētājs Didzis Ādmīdiņš.

- "DelfinGroup" ieņēmumi pērnā gada pēdējā ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar 2021. gada ceturtā ceturkšņa rādītājiem, palielinājušies par 43%. Un arī šī gada pirmais ceturksnis aizvadīts ar lielu kāpumu - ieņēmumi 2023. gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar pērnā gada pirmā ceturkšņa rādītājiem, palielinājušies par 46%. Kā tas izdevies un vai tik liels pieaugums ticis gaidīts?

Attiecībā uz gada pēdējā ceturkšņa rādītājiem jāņem vērā, ka gadu iepriekš - 2021.gada pēdējā ceturksnī - vēl bija spēkā Covid ierobežojumi, līdz ar to izaugsme ceturksni pret ceturksni uz šī fona izskatās lielāka. Taču jāsaka, ka uzņēmumam ne tikai pēdējais ceturksnis, bet viss pagājušais gads ir bijis labs, piemēram, peļņa pirms nodokļu nomaksas gadā kopumā ir augusi par 45%. Pagājušajā gadā ir ļoti laba izaugsme pēc aizdevumu izsniegšanas rādītājiem.

- Pēc izsniegto aizdevumu skaita vai summas?

Audzis ir arī izsniegto aizdevumu skaits, taču vairāk runāju par summu. Attīstoties ekonomikai, augot inflācijai un arī vidējai darba algai, ir kāpusi arī vidējā aizdevuma summa. Līdz ar to, izsniedzot vairāk aizdevumu, protams, aug kredītportfelis, kas nozīmē arī lielākus ienākumus un pēcāk lielāku peļņu, ja pārējās lietas izdarītas. Mūsu gadījumā tā arī bija.

Jāatgādina, ka jau 2021.gadā mēs veicām IPO, atbrīvojāmies no paša dārgākā aizdevuma un piesaistījām vairāk nekā astoņus miljonus eiro kapitālu. Papildus tam 2021. gadā sākām nostiprināt vadības komandu, to turpinājām arī 2022. gadā. Vārdu sakot, 2021. gadā jau bijām labā starta pozīcijā, lai sasniegtu labus rezultātus. Arī uz priekšu skatāmies ar entuziasmu un pozitīvu pārliecību.

- Pieminējāt, ka ir augusi vidējā izsniegto aizdevumu summa. Vai varat atklāt, cik liela tā šobrīd ir?

Vidējā aizdevuma summa šobrīd ir ap 1600 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X