Līdz nāve mūs šķirs. Aiziet apskāvienā. Elīzas un Sanda stāsts (1)

Foto: No personīgā arhīva
CopyLinkedIn Draugiem X

Sandim šogad paliktu 47 gadi. Kopš viņa aiziešanas ir pagājuši gandrīz trīs gadi. Kādam tas ir "nupat", bet kādam šis laika sprīdis izmaina visu dzīvi. Viņa vairs nav, un nebūs arī pasakas ar beigām "viņi dzīvoja ilgi un laimīgi". To visu pārrakstīja nežēlīga un agresīva slimība, kuru neaizkustināja nedz 15 gadu laimīga kopdzīve, nedz divu mazu dēlu jautājošais skatiens: kāpēc tā jānotiek? Slimība alkatīgi atņēma vienam no gaišākajiem cilvēkiem visu, par ko viņš bija priecīgs un laimīgs šajā pasaulē. Sākumā lauvas spēku, tad - grieķu dieva izskatu. Tad jau kaklā vairs negāja ēdiena kumoss un prātu brīžam pārņēma dusmas. Viss lēnām dzisa. Jā, slimība bija negausīga un to pielabināt neizdevās nevienam no mums. Arī statistika bija neganta: deva 5% dzīvildzi virs 5 gadiem. Tomēr paša Sanda cerība un cīņa nebeidzās līdz viņa pēdējam elpas vilcienam. Līdz pēdējam sirdspukstam. Līdz pēdējai domai. Sandis devās viņsaulē, esot mājās, sievas rokās, mazajiem zēniem saldi dusot aiz sienas. "Kur tētis?" - viņi no rīta jautās. "Tētis šonakt devās debesīs. Viņš mūs tagad sargās no turienes..." - atbildēs Elīza, zinot, ka šī bija abu pēdējā nakts....

Prologs

Šī intervija būs Elīzas un Sanda atklāts stāsts par to, kā bija piedzīvot šo dramatisko pieredzi. Kā ir celties no rīta ar svina smagu domu, ka ģimenē ieperinājies ir kāds "svešais", bet vakaros likties slīpi, cerot, ka rītdiena nesīs jebkādu labāku ziņu. Kā ir cīnīties ar nepielūdzamu vēža dzīvildzes statistiku un cik grūti var izrādīties iepazīt beznosacījuma mīlestību. Elīzas stāstītajā tagad dzīvo dziļas pārdomas par visu to, kas ar viņiem notika. Un viņa ir pateicīga. Vaimanas, žēlabas - tas nav viņas dabā, jo viņa vēlējās šo stāstu izstāstīt, lai, iespējams, kādam varētu palīdzēt līdzīgā cīņā, jo bieži tieši pateiktais var dot otram lielu, lielu spēku. Pat ja cīņa ir ar vējdzirnavām. "Liecies mierā, padoties nevar," tā smaidot teiktu Sandis.

Kad iedomājies par Sandi, kādu tu viņu redzi, atceries, sajūti?

Elīza: Manā galvā ir divi Sanda tēli. Tad, kad es domāju par savu mīļoto vīru, ar kuru es iepazinos, apprecējos un mums ir kopīgi bērni, es redzu to Sandi, ko pazina visi - īsts priekavots, sirsnības iemiesojums, nerimtīgs sportiskais gars, milzīga centība savā darāmajā, visu iedvesmotājs dzīvot veselīgāk... Pavadīt daudz laika ārā, sportot, ēst veselīgi, gulēt vairāk. Viss Sanda dzīvesveids bija stipra tieksme dzīvot pēc iespējas labāk savai veselībai. Tad vēl viņa piedzīvojuma gars teikt "jā" dažādām avantūrām: kāpt kalnos, braukt neplānotos ceļojumos, gulēt zem klajas debess... Mīlēja dzīvi... (Skatās tālumā. Pauze.)

... un kāds ir otrs Sandis?

Tas ir pavisam cits Sanda atspulgs - viņa pēdējā dzīves gadā. Vēzis ļoti spēcīgi izmainīja viņu gan fiziski, gan mentāli. Bet, ja man jāsaka, kā es viņu atceros viņa dzimšanas dienās, - tas ir Sandis pirms slimības. Mans prāts slimības laiku jau ir diezgan stipri izrevidējis. Ja domāju par slimības laiku, tad arī atceros tikai viņa stipro cīņas sparu pret vēzi. Kā viņš paralēli ķīmijas terapijām turpināja iet uz fitnesa zāli trenēt savus klientus līdz pašai pēdējai nedēļai. Man ļoti patīk kāds teiciens: vēzis tevi nepārtaisa par citu cilvēku - tas parāda, no kā tu esi taisīts! Sanda gadījumā tas bija riktīgs spīts un nenogurstoša cīņa.

Pastāsti, kā sākās jūsu stāsts 15 gadu garumā? Vai tā bija kaisle un mīlestība no pirmā acu skatiena, vai Sandim tev bija jāpierāda sava apņemšanās tavu sirdi iekarot?

(Silti pasmaida.) Tovakar mēs abi bijām Vecrīgā - katrs savā ballītē, kas mums ir diezgan netipiski, jo neesam lieli ballētāji. Viņš ar puišiem gāja no Vecrīgas viena gala, bet es ar meitenēm no otra. Satikāmies, bija joku apmaiņa, un Sandis man paprasīja telefona numuru. Es arī iedevu, kaut nekad mūžā tā neesmu darījusi. Sarakstījāmies un ātri vien satikāmies. Jā, man viņš iepatikās uzreiz. Likās savs cilvēks. Atceros, bija auksta rudens diena, kad sazvanījāmies, un viņš teica, ka ies savā Spārnu ezerā peldēt (red. - ezers Sanda bērnības vietā, kur arī izkaisīti viņa pelni un izveidota piemiņas vieta). Tajā brīdī sapratu, ka tas ir vīrs, kādu vēlos. Pēc pusgada sākām dzīvot kopā. Es biju studente, bet viņš - desmit gadus vecāks vīrietis. Tad sekoja kāzas, divi dēli - tāds klasiskais scenārijs, kā biju savā bērnībā iztēlojusies. Jā, Sandis bija jau manis izdomāts un izsapņots vīrietis.

Piedod, runāšu par to, kas nekad nenotiks. Kādas bija jūsu izsapņotās vecumdienas? Vai viņš runāja par to?

Jā, viņš savas vecumdienas bija iztēlojies. Un tā arī, protams, bija veselīga un sporta pilna dzīve. Viņš teica: "Galvenais, lai vecumdienās ir laba fiziskā forma, tad vari vecumdienas izbaudīt! Lai tev 60 gados nav jādomā par ārstēšanos no slimībām." Paradoksāli, bet tas bija viņa moto...

Kā tas viss sākās? Vai atceries, kad tas notika, kad jūsu dzīvē ienāca vēzis?

(Smaga nopūta.) Tas sākās pēkšņi un negaidīti - 2019. gada septembrī...

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu