Saskaņā ar Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) jaunākajām prognozēm šogad Krievijas ekonomikas izaugsme būs straujāka nekā Vācijā un Apvienotajā Karalistē un neatpaliks no Francijas un Itālijas līmeņa. Tādējādi paredzams, ka šīs valsts ekonomikas izaugsmes temps būs līdzīgs vai pat apsteigs četras G7 valstis, kuras ir bijušas galvenās iniciatores centienos turpināt un pastiprināt stingrās starptautiskās sankcijas, kas Vladimira Putina režīmam tika piemērotas pirms vairāk nekā gada pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Tāds nebija plāns. Pagājušajā pavasarī, kamēr Putins vēl cerēja uz ātru militāru uzvaru, Rietumu līderi uzskatīja, ka ar ekonomiskiem un finansiāliem ieročiem varēs apturēt Krieviju. Itālijas premjerministrs Mario Dragi 2022. gada aprīļa sākumā pauda šo pārliecību, aizstāvot sankcijas pret Krievijas energoresursu eksportu un uzsverot, ka cilvēkiem ir jāizvēlas starp mieru un gaisa kondicionieru darbināšanu.

Par laimi, paļaušanās uz sankciju efektivitāti neliedza ASV un to sabiedrotajiem piegādāt Ukrainai ieročus un sniegt cita veida palīdzību. Taču sākotnējā cerība bija tāda, ka Krievijas ārzemēs turēto ārvalstu valūtas rezervju konfiscēšana, stingri ierobežojumi Krievijas bankām un privātpersonām, kā arī tehnoloģiju un izejvielu tirdzniecības pārtraukšana novedīs pie Krievijas ekonomikas sabrukuma, kas, iespējams, piespiedīs Putinu atteikties no savas "speciālās militārās operācijas". Nepilnus divus mēnešus pēc iebrukuma SVF prognozēja, ka 2022. gadā Krievijas ekonomika saruks par 8,5%, bet šogad – par 2,3%.

Tomēr kopš tā laika SVF ir atjaunojis Krievijas IKP aplēses 2022. un 2023. gadam, tās abas kopā ņemtas palielinot par 9,4 procentpunktiem. Tā nebija parasta kļūda prognozēs, bet drīzāk atspoguļoja Rietumu pārvērtētās spējas kontrolēt starptautisko tirdzniecību un citus būtiskus pasaules ekonomikas aspektus. Patiesība ir tāda, ka Rietumu kolektīvie spēki vairs nevalda pār globalizāciju. Turklāt vairums Rietumu valdību lēni apjēdza, ka revizionistiski autoritārie režīmi ne vienmēr priekšplānā izvirza racionālus ekonomiskus apsvērumus.

Importa "noplūdes" notiek visur

Tagad mēs zinām, kāpēc optimistiskās prognozes par ekonomisko sankciju iespaidu bija nepamatotas. Ķīna, Indija, Malaizija un Singapūra ir palielinājušas Krievijas naftas iepirkšanas apjomus, un uzņēmumi Rietumu demokrātiskajās valstīs ir palielinājuši to naftas produktu importu, kurus šīs jaunās tirgus ekonomikas valstis iegūst no Urālu naftas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X