Tos, kuriem pāri 50 gadiem, darbā nepieņemam, šādas frāzes pirms gadiem pieciem - desmit esmu dzirdējusi ne reizi vien. Jā, darba tirgū pastāv stereotipi un aizspriedumi par vecāka gadagājuma darbiniekiem, atzīst eksperti. Taču situācija mainās - kopumā darbaspēks noveco, ir nopietnas demogrāfiskās problēmas, un tas “spēlē” par labu senioriem. Atrast darbu pēc 50 gadiem vairs nebūt nav bezcerīgi. Ja Latvijā gatavojas celt pensijas vecumu, kāds izskatās tirgus darba ņēmējiem pēc 50 gadiem?

Kur patlaban ir nodarbināti cilvēki, kuriem ir vairāk nekā 50 gadu? Ekonomikas ministrijas Analītikas dienesta vecākais ekonomists Normunds Ozols akcentē divas tendences: virs 50 gadiem liels nodarbināto skaits ir publiskajā sektorā - izglītības sfērā un veselības aprūpē. Otra liela nodarbināto grupa ir zemas kvalifikācijas profesijās - nekustamo īpašumu (sētnieki u.c.) un ūdens un atkritumu apsaimniekošanā, transporta nozarē.

Savukārt personālatlases uzņēmuma “CV - Online Latvia” vadītājs Aivis Brodiņš min, ka līdz pensijas vecumam nodarbinātības ziņā pirmajā vietā ir tirdzniecība, bet otrajā - ražošanā. Savukārt pensijas vecumā cilvēki vairāk nodarbināti vienkāršo darbu profesijās, piemēram, palīgstrādnieki, sētnieki, uzkopēji, dežuranti.

Kādas ir priekšrocības vecuma grupā virs 50 gadiem? “Šie cilvēki ir uzkrājuši lielu darba un dzīves pieredzi. Viņi galvenokārt meklē stabilitāti un ilgtermiņa attiecības, tāpēc ir lojālāki, spēj risināt dažādas problēmsituācijas, ir disciplinēti un atbildīgi. Seniori ir mazāk ambiciozi attiecībā pret atalgojumu un karjeras izaugsmi nekā gados jaunāki darbinieki,” uzskaita Brodiņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X