Ukraiņu fotožurnālista Jevgēnija Maloļetkas fotogrāfijas ar grūtniecēm pie Krievijas sabombardētā dzemdību nama Mariupolē dienu pēc 2022.gada Sieviešu dienas nav redzējis vien retais. Igaunijas portālam "Rus.Postimees" nācās gaidīt vairākus mēnešus, lai viņu nointervētu, - ne tāpēc, ka Maloļetka vairītos no intervijām, bet gan viņa pārpildītā un neprognozējamā darba grafika dēļ.

Savas karjeras laikā Maloļetka uzņēmis tūkstošiem kadru, kuros cilvēki piedzīvo sava mūža grūtākos brīžus. 2013.gada Maidana protestu laikā viņš dokumentēja to, kā protestētājus ar varu izdzenājošie policisti viņam salauž roku un sadauza kameru. Kad 2014.gadā sākās karš Donbasā, viņš brauca fotografēt, kāda ir dzīve okupētajās Doneckas un Luhanskas teritorijās. 2020.gada janvārī viņš bija liecinieks protestiem pret valdību Kazahstānā.

Pēc Krievijas 2022.gada iebrukuma Ukrainā Maloļetka ar kolēģi Mstislavu Černovu devās uz Mariupoli, kad to aplenca Krievijas okupācijas armija. 9.martā Krievija sabombardēja Mariupoles slimnīcas dzemdību nodaļu. Aģentūrai "Associated Press" (AP) uzņemtās fotogrāfijas ar asinīm notraipītajām grūtniecēm pārpublicēja mediji visā pasaulē.

Šogad Maloļetka saņēma apbalvojumu konkursā "World Press Photo of the Year - 2022", saņēma "Free Media Awards" prēmiju un kļuva par Pulicera prēmijas laureātu.

Maloļetka uz žurnālistu jautājumiem atbildēja telefoniski. Viņš bija ceļā, sakari bieži pārtrūka un tāpēc izvērstas atbildes ne vienmēr bija iespējamas. Taču žurnālisti paspēja uzdot svarīgākos jautājumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X