Teologs Kaspars Simanovičs: par izdegšanu misijā, oligarhijas postu un kara tuvumu (1)

Foto: Jānis Škapars, TVNET
Toms Treibergs
, TVNET Kultūra redaktors
CopyDraugiem X Whatsapp

Piektdien, 19. maijā, Ķīpsalas izstāžu hallē sesto reizi norisināsies forums "LĪDERE", darbu sadalot trijās sesijās: “Profesionālā izaugsme - sasniedz vairāk”, “Attiecības. Ģimene. Mijiedarbība” un “Personiskā attīstība - sapņo drošāk”. Savos bagātās pieredzes stāstos dalīsies kopumā 17 lektori. Starp viņiem arī teologs Kaspars Simanovičs. 

Paralēli klātienes apmeklētāju skaitam ik gadu pieaug interese forumu "LĪDERE" vērot arī attālināti. Pērn šādu iespēju izmantoja ap 102 000 interesentu no 46 valstīm. Bezmaksas tiešraides iespēju arī šogad nodrošinās viens no pasākuma galvenajiem atbalstītājiem SEB banka. Skatītāji to varēs vērot foruma "LĪDERE" mājaslapā, foruma “Facebook” plūsmā un arī portālā “TVNET”.

Teologs Kaspars Simanovičs forumam sagatavojis stāstījumu "Uz kā turas pasaule". Jautāts par tā garumu, viņš nedaudz pasmaida un atbild: "Kādas divdesmit minūtes. Klasisks sprediķa garums." Agrāk Kaspars kalpoja par mācītāju Rīgas Lutera draudzē, tāpat kā viņa kolēģis un domubiedrs Indulis Paičs. Kāpēc šobrīd Kaspara vārds ir saistāms ar noētiskās veselības kopienu "Elizeja" un ne vairs ar kalpošanu baznīcā, - pie šī jautājuma nonāksim sarunas gaitā.

2016. gadā izdevniecībā "Dienas Grāmata" iznāca Kaspara Simanoviča sprediķu krājums "Torņakalna sprediķi", kuri tika sakārtoti atbilstoši gadalaiku ritumam, savukārt pirms diviem gadiem nu jau "Elizejas" paspārnē iznāca viņa grāmata "Dienas līdzsvars. Mūžsena gudrība šodienas skatījumā". Tās centrā - Sīraha gudrības grāmata, kas tapusi 2. gs. pirms Kristus dzimšanas un pieder pie tā dēvētās gudrības literatūras, kura atspoguļo cilvēces zināšanas un izpratni par ikdienas dzīvi, attiecībām, garīgi reliģiskām patiesībām, vērtībām un ētiku.

Cik nu iespējams vienā tikšanās reizē, visas iepriekš pieminētās jomas gan spilgtākos, gan ēnotākos akcentos parādījās arī paša Kaspara klusinātajā, bet aizrautīgajā stāstījumā.

Kā tu vēlētos “Klik” lasītājus iepazīstināt ar sevi?

Teologs, noētiskās veselības kopienas “Elizeja” līdzdibinātājs.

Tad jau mums jāsāk ar vārda noētika skaidrojumu.

No grieķu vārda ‘noūs’ (νοῦς) – prāts. “Elizejā” mēs runājam par garīgām tēmām no veselā saprāta perspektīvas. Mēs ar manu kolēģi Induli Paiču daudzu gadu garumā esam novērojuši, ka par garīgumu var runāt arī nesaprātīgi. Bet mums gribētos parādīt, ka garīgums ir saistīts ne tik daudz ar kādu viņpasauli – kaut ko, kas būs pēc nāves, bet mums gribas parādīt, ka garīgums ir saistīts ar šodienu, ar ikdienu, ar parasto cilvēka dzīvi. Par to var runāt arī visnotaļ saprātīgi un racionāli.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu