Krievijas un Apvienoto Arābu Emirātu attiecības gada laikā kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā ir ievērojami nostiprinājušās un sadarbība paplašinājusies. Daži no ieguvumiem, kurus pēdējā gada laikā izjutuši AAE, ir naftas cenu kāpums, Krievijas kapitāla pieplūdums finanšu institūcijās un investīciju objektos, kā arī nekustamā īpašuma tirgus bums. Savukārt Krievijai lieti noderējusi iespēja caur AAE notirgot savas sankcionētās preces, bet daudziem bagātajiem Krievijas pilsoņiem šī valsts kalpo par iespēju gan izvairīties no iesaukšanas armijā, gan uzturēt pieeju rietumvalstu tirgiem. Taču vai AAE patiešām gatava nostāties Krievijas pusē?

Uzreiz pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā AAE svārstījās savā nostājā – pirmajā ANO Drošības padomes balsojumā atturējās balsot par tūlītēju Krievijas spēku izvešanu no Ukrainas, bet pāris dienas vēlāk Ģenerālās asamblejas balsojumā tomēr nobalsoja par iebrukuma nosodīšanu. Šķiet, ka Emirāti īsti nevēlējās pievienoties skaidri Krieviju atbalstošajai grupiņai un joprojām cenšas demonstrēt neitralitāti. Taču realitātē novērota situācijas izmantošana savās interesēs, sēžot uz abiem krēsliem.

Neitralitātes nozīmi cilvēkiem droši vien vajadzētu pārdomāt otrreiz, skatoties, kā iebrukuma gadadienā Krievijas premjerministra vietnieks Deniss Manturovs Abu Dabi atklāja Krievijas paviljonu lielākajā starptautiskajā bruņojuma izstādē

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X