Zviedrijā pašlaik turpinās spiegu tiesāšana. Nākamā sēde notiks 25.maijā. Konkrētie apsūdzētie, iespējams, nav Stīga Berlinga vai Stīga Veneštroma kalibra Zviedrijas nodevēji Krievijai, taču arī viņu nodarītais var dot ieskatu spiegu loģikas līkločos. Šonedēļ bija paredzēts apelācijas tiesas spriedums, taču apsūdzētie atkal sākuši savādi rīkoties un fināla akords šajā lietā izskanēs tikai maija beigās.

Kāpēc cilvēks kļūst par spiegu?

Izskaidrojums ir vienkāršs – alkatība jeb vienkāršos vārdos formulējot – naudas trūkums. Tieši šī iemesla dēļ brāļi spiegi izlēma pārdot Zviedrijas iekšējos noslēpumus Krievijai, lai labi nopelnītu.

Vecākā brāļa Peimana Kia aizturēšana notika Upsalā plkst. 07.00 no rīta. 2021. gada 20.septembrī. Vērojot no malas, viņš izskatās kā turīgs, panākumiem bagāts cilvēks, ar sievu un trim bērniem savā privātmājā Upsalā. Viņam ir pēdējā izlaiduma sarkans Audi, un it kā nekas neliecināja, ka eksplozija ir tuvu. Aizturēšanas brīdī viņš ieņēma augstu amatu Zviedrijas Pārtikas aģentūrā un it kā nebija nekādā saistībā ar krieviem vai spiegošanu viņu labā. Taču pirms tam Peimans ilgstoši ir strādājis valsts Drošības policijā, kā arī Militārās izlūkošanas un drošības dienestā.

Nedaudz vēlāk tiek aizturēts arī viņa jaunākais brālis – 35 gadus vecais Pajams Kia. Pirms aresta viņš pagūst izmest atkritumu tvertnē salauztu datora disku, kas vēlāk izrādās svarīga liecība par abu brāļu nodarījumu.

Ir diezgan grūti izveidot loģisku stāstu par spiegu darbību un motīviem apstākļos, kad viņu nodarījumi skaitās slepena informācija un argumentēti pilnu ainu izveidot nav iespējams. Taču var izveidot daļēju kopainu arī no pieejamās faktu mozaīkas.

Kas ir šie spiegi?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X