“Jo vairāk mēs strādāsim kopā, jo mazāka būs iespēja, ka kāds sekos Krievijas neprātīgajam ceļam. Bet vai ar to pietiks?” – aicinot uz lielāku demokrātijas līderību pasaulē, svētdien savā Twitter kontā rakstīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Samitā Japānai dziļi simboliskajā Hirosimas pilsētā G7 valstu līderi centās pierādīt, ka viņi spēj sadarboties, gan lai atbalstītu Ukrainu, gan lai novērstu citus potenciālos konfliktus un globālās krīzes.

Aizvadītās nedēļas nogales samitu organizēja Japāna, kura par norises vietu izvēlējās dziļi simbolisko Hirosimu – vietu, kuru 1945. gadā ASV atombumba teju noslaucīja no zemes virsas, atstājot dziļas rētas gan Japānas, gan visas pasaules apziņā par atomkara postu. Tā ir arī Japānas premjerministra Fumio Kišidas dzimtā pilsēta un pasvītro vienu no Japānas joprojām galvenajām ārpolitiskajām prioritātēm – mudināt pasaules līderus nopietnāk pievērsties kodolatbruņošanai. Tas atkal kļūst īpaši aktuāli, ņemot vērā Krievijas un Ziemeļkorejas kodoldraudus, kā arī Ķīnas militārā spēka pieaugumu.

Valstu līderi piektdien devās uz memoriālu Hirosimas kodolsprādzienā cietušajiem cilvēkiem un visi kā viens apliecināja – viņu galvenais uzdevums ir novērst vēl vienu pasaules karu. Tāpēc galvenie samita dienaskārtības jautājumi bija atbalsts Ukrainai un jaunu sankciju ieviešana pret Krievijas kara mašinēriju, kā arī Ķīnas atturēšana no agresijas Klusā okeāna reģionā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X