Lai gan eksports no Eiropas Savienības un Apvienotās Karalistes uz Krieviju kopš Ukrainas kara sākuma ir strauji samazinājies, eksports no ES un Apvienotās Karalistes uz Armēniju, Kazahstānu un Kirgizstānu ir strauji pieaudzis. Tas liek domāt, ka sankcijas darbojas, taču nebūt ne perfekti.

Pēdējo gadu laikā pasaules tirdzniecības sistēmas izmaiņas, jo īpaši Ķīnas un ASV sāncensības palielināšanās dēļ, tiek plaši atspoguļotas ziņu virsrakstos. Tomēr, kamēr lielākā daļa uzmanības ir pievērsta tādām tendencēm kā piegādes ķēžu "friend-shoring" (sadarbība ar līdzīgi domājošu alianšu valstīm), "near-shoring" (sadarbība ar kaimiņvalstīm) un "reshoring" (pārcelšana uz vietējo tirgu), nesenās pārmaiņas Eirāzijas pārrobežu tirdzniecības modelī ir palikušas nepamanītas, lai gan tās ietekmē Rietumu sankciju pret Krieviju efektivitāti.

Šīs sankcijas attiecas uz precēm, kas varētu "veicināt Krievijas rūpnieciskās jaudas palielināšanos", tostarp kvantu skaitļošanas tehnoloģijām, progresīviem pusvadītājiem, jutīgām iekārtām, ar transportu saistītām precēm un ķīmiskajām vielām. Tās attiecas arī uz ieročiem, precēm, ko izmanto naftas rūpniecībā un jūras navigācijā, un luksusa precēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X