Prezidentu prezidenta reforma

Romans Vitkovskis
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Romana Vitkovska karikatūra.

Lai izbeigtu nekontrolētu partiju tirgošanos par prezidenta personu, Latvijas Reformu biedrība (LRB) iesaka reformēt paša prezidenta ievēlēšanas kārtību un to nostiprināt Satversmē. Kā zināms Latvijas Republikas prezidentu ievēlē Saeima ar balsu vairākumu, un, tā kā Saeima praktiski sastāv no dažādām partiju disciplīnām pakļautu dažādu partiju deputātiem, kas arī izvērš prezidenta ievēlēšanu par visāda veida tirgu, būtu saprātīgi pašu prezidenta ievēlēšanu atdalīt no minētā tirgus.

LRB rekomendē katrai Saeimā ievēlētai partijai izvirzīt savu prezidenta kandidātu un izvirzījušās partijas biedriem viņu apstiprināt par partijas prezidentu, demokrātiski ievēlot (uz minēto prezidentu personām ir atstājami Satversmē ietvertie nosacījumi). Visiem ievēlētiem partiju prezidentiem ir jāievēlē valsts prezidents.

Šim nolūkam LRB iesaka izmantot Vatikāna pāvesta ievēlēšanas procedūru, kurā kardināli tiek ieslēgti telpā līdz brīdim kamēr viņi vienojas par pāvestu, to ievēlot. Pāvestu vēlē vairākās kārtās, kamēr tiek sasniegts ievēlēšanas kritērijs, par ko liecina baltie dūmi no slēgtās telpas skursteņa. Analoģiski Latvijā izmantojami Vatikāna principi, nosakot prezidenta ievēlēšanas kritēriju ne mazāk kā 2/3 balsu, kur divu partiju gadījumā uzvar tā prezidenta partija, kurai partijas prezidents ievēlēts ar lielāko balsu skaitu. Partiju prezidenti tiek ieslēgti Rīgas pils telpās, un viņiem tiek izsniegts ūdens, kā arī tuvākās slimnīcas ēdiens, kas nodrošinās partiju prezidentu pietiekamu, veselīgu uzturu. Šāda ēdiena izvēle garantēs valsts prezidenta ievēlēšanas procedūras konverģēšanu pēc iespējas īsākā laikā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu