Tartu gatavojas Eiropas kultūras galvaspilsētas lomai

"Neskaidrības būs vienmēr, bet programma kopumā ir gatava," apliecina rīkotāji
Foto: Maanus Kaasik
Toms Treibergs
, TVNET Kultūra redaktors
CopyDraugiem X Whatsapp

Tartu kā 2024. gada Eiropas kultūras galvaspilsēta savu programmu pilnībā atklās rudenī – 19. oktobrī, taču vēl pirms tam notiek un jau ir notikuši dažādi iesildīšanās pasākumi gan pašā Tērbatā, gan arī citviet Igaunijā. Viens no tādiem, starptautiskais radošo industriju forums “Kultūrkompass” (Kultuurikompass) notika maija vidū, pulcējot plašu profesionāļu pulku no 15 valstīm. Foruma centrālā tēma bija mobilitāte un mākslinieku rezidenču mijiedarbība ar vietējām kopienām, taču kā vienojošā pamattēma regulāri ieskanējās nākamā gada notikumi otrajā lielākajā Igaunijas pilsētā.

Kultūras galvaspilsētas gods ir piešķirts Tartu, taču nākamgad plānotajā programmā iesaistīsies kopumā 19 pašvaldības, kuras atrodas Igaunijas dienvidu areālā. Tas nozīmē, ka pašvaldībām pašām ir iespēja pieteikt savus pasākumus, sekojot “Tartu 2024” projekta vadlīnijām. Lai izvēlētos, kurus no projektiem iekļaut kopējā programmā un papildus finansēt ar tieši tādu pašu summu, kāda jau ir iekļauta pasākuma izdevumu tāmē (un kuru apmaksā pati pašvaldība), ir izveidots reģionālo ekspertu panelis. Otru vērtētāju grupas daļu veido dažādu radošo organizāciju pārstāvju atlase. “Mums ir svarīgi, lai lēmumus pieņem nevis tikai viens centrs, kurš ir Tartu, bet lai savu balsi, redzējumu un plānus pauž katra iesaistītā pašvaldība,” uzsver “Tartu 2024” radošā direktore Kati Torpa.

Tā kā sabiedrības uzmanība pārslēdzas no viena liela pasākuma uz nākamo, kultūras galvaspilsētas organizētāji strādā pie dažādām iniciatīvām, kuras varētu iesakņoties Tartu un tai pietuvinātā reģiona kultūras dzīvē, kļūstot par “Tartu 2024” mantiniecēm. Piemēram, kad 2011. Tallina bija Eiropas kultūras galvaspilsēta, šāda mantiniece bija “Tallinas Mūzikas nedēļa” (Tallinn Music Week) – mūzikas industrijas konference, tirgus un publiskā koncertprogramma, kas šobrīd ir attīstījusies par ļoti nozīmīgu spēlētāju Ziemeļeiropas reģionā, bagātinot arī vietējās uzņēmējdarbības infrastruktūru un iedvešot jaunu radošuma elpu jau tā diezgan dzīvīgajai Igaunijas galvaspilsētai.

“Būtu ļoti svarīgi un svētīgi, ja apvienības un projekti, kuri ir radušies un darbojušies tieši kultūras galvaspilsētas gadā, savu aktivitāti turpinātu arī pēc 2024. gada, plauktu un attīstītos par ko lielāku,” stāsta Kati Torpa. Arī pēdas, kuras kultūras programma atstās starptautisko partneru un apmeklētāju prātos, būs uzskatāmas par daļu no šī mantojuma un padarītā darba turpinājuma.

Liepājas pārstāvji forumā "Kultūrkompass". No kreisās: Liepājas kultūras pārvaldes projektu vadītāja Agita Auza, "Liepāja 2027" valdes priekšsēdētāja Inta Šņoriņa, valdes locekle mākslinieciskajos jautājumos Baiba Bartkeviča un valdes locekle finanšu un juridiskajos jautājumos Eva Ciekurze. Sēž (no kreisās): Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" valdes priekšsēdētājs Timurs Tomsons un Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins.
Liepājas pārstāvji forumā "Kultūrkompass". No kreisās: Liepājas kultūras pārvaldes projektu vadītāja Agita Auza, "Liepāja 2027" valdes priekšsēdētāja Inta Šņoriņa, valdes locekle mākslinieciskajos jautājumos Baiba Bartkeviča un valdes locekle finanšu un juridiskajos jautājumos Eva Ciekurze. Sēž (no kreisās): Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" valdes priekšsēdētājs Timurs Tomsons un Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins. Foto: Toms Treibergs

“Tartu 2024” starptautiskā mārketinga menedžere Seile Megi iezīmē sadarbību ar Liepāju, kura Eiropas kultūras galvaspilsētas stafeti pārņems 2027. gadā: “Viens no mūsu mērķiem ir, lai kultūras galvaspilsētas apmeklētājiem un programmas dalībniekiem – un arī organizētājiem, protams – izveidotos atmiņu tilts no pieredzētā Tartu, kuru izmantot kā iedvesmas avotu un kopējas kultūrtelpas ainas nostiprinājumu, skatoties Liepājas virzienā.”

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu