Polijas valdošā partija "Likums un taisnīgums" (PiS) tagad ir spērusi vēl vienu soli ceļā uz pilnīgu autokrātiju. Tuvojoties rudenī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām, PiS ir izstrādājusi likumprojektu par īpašas komisijas izveidi, lai izmeklētu Krievijas ietekmi laikā no 2007. līdz 2022. gadam, kas ietver arī opozīcijas partijas "Pilsoniskā platforma" valdīšanas laiku (no 2007. līdz 2015. gadam). Vēl ļaunāk, Polijas prezidents Andžejs Duda jau ir parakstījis šo likumprojektu, vienlaikus nododot to izskatīšanai PiS pakļautībā esošajam Konstitucionālajam tribunālam.

[2.jūnijā, īsi pēc likuma parakstīšanas, Polijas prezidents Andžejs Duda paziņoja, ka ierosinās tajā grozījumu - red.]

Komisija būs tiesīga aizliegt cilvēkiem ieņemt valsts amatus uz laiku līdz pat 10 gadiem, ja tā secinās, ka viņi jebkad ir darījuši kaut ko "Krievijas ietekmē". Nekas vairāk nav jāpierāda. Pilnu ziņojumu komisija publicēs līdz 17. septembrim – it kā vasaras atvaļinājumu sezonā kādam būtu pietiekami daudz laika, lai nopietni izpētītu Polijas politiku 15 gadu garumā.

Opozīcija, uzskatot šo soli par acīmredzamu un nekaunīgu mēģinājumu sabotēt jebkādas "Pilsoniskās platformas" pārstāvja Donalda Tuska izredzes vēlēšanās, ir nodēvējusi šo likumu par Lex Tusk ("Tuska likums"). Tās nav tikai spekulācijas. Valsts sekretārs Janušs Kovaļskis ir atklāti atzinis, ka cerot, ka "komisijas darba rezultāts būs Donalda Tuska nodošana Konstitucionālajam tribunālam".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X