Amerikāņu žurnāliste Žanīna di Džovanni vairāk nekā 35 gadus strādājusi par kara reportieri konfliktu zonās Balkānos, Āfrikā un Tuvajos Austrumos. Tagad viņa kopā ar kolēģiem izveidojusi nevalstisko organizāciju "The Reckoning Project", kas apmāca žurnālistus un pētniekus, kā pareizi apkopot juridiski pieņemamas liecības, lai upuru balsis tiktu uzklausītas tiesā. Tiešsaistes žurnāls KLIK ar viņu tikās Ļvivas mediju forumā, lai runātu gan par reportāžām no frontes, gan žurnālistiku, gan Ukrainas nākotni un sabiedrības dziedināšanu.

Ar Žanīnu satiekos moderna biroja pazemes autostāvvietā. Diemžēl tāda ir starptautisku konferenču organizēšanas realitāte valstī, kurā ir karš un regulāri notiek apšaudes. Tagad, paskatoties apkārt, nevar pateikt, ka vēl nesen šeit kāds atstāja mašīnas. Vienā pusē ir galdi, dīvāni un bufete, otrā — improvizēta "konferenču telpa", kas atbilst augstākajiem standartiem. Drošības dēļ lielākā daļa dalībnieku gandrīz visu konferences laiku aizvada pazemē, kamēr jaunās biroja telpas virszemē ir tukšas. Vienu no tām mēs arī izvēlamies intervijai.

- Ko sabiedrība par kara reportāžām uztver nepareizi?

- Es uzskatu, ka katrs karš ir unikāls. Un atkarībā no pasaules daļas, kur tas notiek, ļoti atšķiras reportieru pieeja. Tātad svarīgi ņemt vērā kultūras jūtīgumu.

Bet ir daži vispārēji principi, kas ir jāattiecina uz darbu “laukā”, tas ir neradīt kaitējumu.

Vienmēr jārīkojas ar lielu piesardzību. Nedrīkstam būt maitēdāji, kas, manuprāt, ir vārds, ar kuru bieži apzīmē žurnālistus. Mēs neesam tur, lai savāktu cilvēku šausminošos stāstus kara laikā.

 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X