Iekāpa vilcienā kā Krievijas pilsonis, izkāpa - kā Latvijas. 24 gadus jaunā vīrieša bēgšana no Krievijas (1)

Foto: Shutterstock, TVNET kolāža
Anna Luīze Ruskule
, TVNET ziņu redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X

Pēc Putina paziņojuma par “daļēju” mobilizāciju Krieviju pameta simtiem tūkstošu Krievijas iedzīvotāju. Arī 24 gadus vecais Kristaps (vārds mainīts) bija viens no tiem, kurš mēģināja bēgt. Trīs reizes. Pirmajā reizē Krievijas drošības dienests noķēra viņu lidostā. Būdams Krievijas pilsonis, Adriāns saņēma mobilizācijas pavēsti. Jādodas uz fronti Ukrainā - cīnīties par “roģinu” [dzimteni]. Tika liegts izbraukt no Putina valsts. Taču ir kāda maza nianse - Kristapa īstā dzimtene ir Latvija, viņš ir daugavpilietis, arī Latvijas pilsonis. Māte - latviete, tēvs - krievs. Diezgan ierasts gadījums pēcpadomju Latvijā.

Daugavpilī tiekamies ar 23 gadus veco Annu, viņas vīrs Kristaps tobrīd vēl ir darbā. 

9. klasi Kristaps absolvēja Sanktpēterburgā. Gribēja dzīvot kopā ar tēvu - vienalga kur, bet ar tēti. Turpat arī iepazina savu sievu Annu. Dzīvojot, mācoties un strādājot Krievijā, Kristaps kļuva par tās pilsoni. Tāpat kā tētis. Tomēr pa šiem gandrīz desmit gadiem jaunieša saknes ar Latviju nebija pazudušas. Viņš pie apģērba brīžiem piesprauž Latvijas karodziņu.

Vecums atbilstošs, pilsonība arī - laiks doties uz fronti

Kristapam ir 24 gadi. Vecums un viena no pilsonībām ir atbilstoša, lai iesauktu armijā un nosūtītu uz fronti Ukrainā. Kristaps bija soli no izsūtīšanas uz kara lauku, ko Krievija dara bez žēlastības - pārvēršot Krievijas jaunos vīriešus par tā saucamo lielgabala gaļu. “Mēs darījām visu, lai pēc iespējas ātrāk viņš būtu prom no Krievijas,” atzīst viņa sieva. Tolaik [2022. gada septembrī - novembrī] vēl pa ielām staigāja policisti un omonieši (OMON - Īpašu uzdevumu milicijas vienība), kas izdeva mobilizācijas pavēles. Bail esot bijis katru mirkli. Anna vīram piekodināja, lai katram gadījumam visur līdzi ņem arī Latvijas pasi.

“Kāds karš? Ko tu stāsti?” tā Anna reaģējusi uz Kristapa paziņojumu par Krievijas sākto karu Ukrainā 2022. gada februārī. Ziņas viņa nelasot bieži, vien platformā “Telegram”. Putina paziņojums par Doneckas un Luhanskas “tautas republiku” atzīšanu, protams, bija signāls Krievijas sabiedrībai, ka kaut kas briest. Taču mediji, īpaši Krievijas televīzija, uzticību nevieš. Par iespējamās karadarbības sākšanu zinājuši vien tie, kas saistīti ar varasiestādēm vai jau tika priekšlaicīgi gatavoti, lai iebruktu Ukrainā.

“Klausies, mums vajag kravu pārvest, bet tā nav parasta krava. Nepieciešams speciāls transportlīdzeklis,” tā kāds ziņojis Annas paziņai, kura strādā loģistikas nozarē. “Kāda krava? - Vedīsim līķus!” Tās esot bijušas neskaitāmas kravas ar līķiem no Ukrainas. Arī Annas dzimtajā Dudinkā, Krasnojarskas apgabalā jauni puiši uz fronti Ukrainā esot vesti ar lielām kravas mašīnām. Aizved uz fronti dzīvus, atpakaļ - jau mirušus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu