59 gadus vecā pētniece Ilze domāja, ka pelna lielu naudu, investējot starptautiskā finanšu tirgus platformā, bet realitātē viņa krāpniekiem atdeva ātrajos kredītos paņemtu naudu, ko, strādājot valsts darbā, pelnītu gandrīz trīs gadus. Viņa ir viena no daudziem simtiem Latvijas iedzīvotāju, kas, pašiem apstiprinot maksājumu, iekrīt digitālo krāpnieku lamatās.

2023. gada pirmajā pusgadā Valsts policijā reģistrēti 167 investīciju krāpšanas gadījumi; nodarītie zaudējumi pārsniedz 1,5 miljonu eiro. Savukārt četru lielāko banku aplēsēs rāda, ka šogad klientiem, kas paši veikuši pārskaitījumu, jau izkrāpti 5,9 miljoni eiro. Katru gadu no banku klientiem tiek izkrāpti vairāk nekā 10 miljoni eiro.

Viss sākās ar to, ka Ilze feisbukā aizpildīja testu par finanšu pratību un nākotnes plāniem. Sekoja telefona zvans no cilvēka, kas runāja krievu valodā un uzdevās par Viktoru. Sākumā viņš jautāja, kādus mērķus dzīvē Ilze gribētu sasniegt, un viņa vaļsirdīgi pastāstīja. Tad Viktors teica, ka esot viens no lielas brokeru kompānijas mentoriem, kas meklē cilvēkus, ar ko sadarboties investīciju jomā, tāpat viņš laipni piedāvājās palīdzēt nokārtot visas formalitātes, kas vajadzīgas, lai sāktu naudas pelnīšanu virtuālajā platformā. Viktors runāja patīkamā, inteliģentā valodā.

Sākumā Ilzei ideja par tirgošanos starptautiskā finanšu tirgū šķita kā uzaicinājums lidot kosmosā, bet Viktors zvanīja vēl un vēl, un katru reizi Ilze pacēla telefonu un parunājās.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X