Liberāļi visā pasaulē uzdrīkstas cerēt, ka Donalda Trampa prezidentūras vardarbības apvītajām beigām tomēr būs pozitīvs iznākums -  “uzkūdīšanas virspavēlnieka” apkaunojošā noiešana no ASV politiskās skatuves piebremzēs autoritāros populistus arī citur pasaulē. Tomēr šis liberāļu optimisms diemžēl ir naivs. 

Nav gan šaubu, ka, iedzīts stūrī, jebkurš populists var ķerties pie Trampa metodēm, cenšoties piespiest eliti veikt krāpšanu, lai nepieļautu varas nodošanu, vai sakūdīt labējo ekstrēmistu pūli, kas ierodas izdarīt spiedienu uz likumdevējiem. Šie izmisuma soļi tikai apliecināja Trampa vājumu. Tomēr ir svarīgi ņemt vērā, ka lielākā daļa republikāņu partijas no viņa nenorobežojās, pat ņemot vērā viņa kliedzošo nelikumību 6.janvārī.

Citi labējie populisti var šo faktu ņemt vērā. Nesenie ASV notikumi ir parādījuši, ka elite, kas ir gatava sadarboties ar autoritāriem līderiem, beigu beigās ir gatava pievērt acis uz daudz ko. Šis apkaunojošais precedents varētu izrādīties īpaši dzīvotspējīgs valstīs, kur kapitālisms jau iepriekš ir iesaistījis biznesa kopienu nelikumīgās darbībās.

Populisti, kas ir gudrāki par Trampu, demokrātiju slāpē lēnām, īstenojot legālas un konstitucionālas mahinācijas. Tomēr labējās populistu kleptokrātijas, kas balstās uz lielā biznesa un neiecietības sakausējumu, negatavojas padoties klusējot. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X